Nivelul ridicat de colesterol”bun”a fost asociat cu o viață mai lungă la bărbați

0

Bărbații care au prins aniversarea de 85 de ani au avut nu nivel mai ridicat de colesterol „bun” după vârsta de 60 de ani, arată un nou studiu. Cercetătorii au descoperit că persoanele de sex masculin care prezintă această caracteristică au cu 28% mai puține șanse să moară înainte de a atinge prima vârsta mai sus menționată.

În jur de 12 milioane de bărbați au avut de înfruntat afecțiuni cardiace și infarcte în 2006, însă nivelul ridicat de colesterol „bun” poate reduce aceste riscuri, informează Reuters. Nivelurile scăzute ale acestei substanțe – mai puțin de 40 de miligrame per decilitru (mg/dl) de sânge – la bărbați s-au dovedit a spori riscul dezvoltării afecțiunilor cardiace. Cercetătorii de la un centru de cercetare și epidemiologie din Boston au analizat datele medicale legate de 650 de veterani de război, din perioada în care aceștia aveau 65 de ani, și i-a grupat în funcție de nivelul de colesterol „bun” prezent în organismul lor.

Pornind de la nivelurile scăzute (40 mg/dl), oamenii de știință au observat că la fiecare 10 mg/dl în plusm bărbații aveau cu 14% mai putine șanse de a muri sub vârsta de 85 de ani. Per total, 375 dintre ei au supraviețuit până la vârsta respectivă. Totodată, mai puțini dintre bărbații cu un nivel mai ridicat de colesterol „bun” erau supraponderali sau consumau mai mult de două pahare de alcool pe zi și mai puțini dintre ei sufereau de afecțiuni cardiace sau fumau în comparație cu cei din grupul cu nivel mai scăzut al substanței benefice.

Acești factori ar fi putut contribui la rândul lor la sporirea duratei vieții. Cercetătorii americani au luat în calcul și aceste aspecte și tot au prezentat o asociere între longevitate și un nivel ridicat al colesterolului „bun”. Cantitatea acestei substanțe este însă greu de modificat. Exercițiile fizice o pot urca cu câteva puncte, însă nu este o metodă foarte eficientă, iar cercetătorii spun că, în cele din urmă, va fi nevoie de un medicament pentru așa ceva. Acidul nicotinic, o vitamină hidrosolubilă din complexul B (vitamina PP), ar putea crește nivelul colesterolului „bun” cu 15 până la 35%, însă efectele sale secundare ar putea pune în pericol ficatul și spori nivelul zăhărului din sânge.

Cu toate acestea, nu se știe cât de eficientă poate fi sporirea cantității de colesterol „bun” în prevenirea afecțiunilor cardiace, așa că rămâne de văzut dacă viitoarele medicamente vor îmbunătăți sănătatea umană.

Foto: Flickr/fakelvis

Citiți și:

Consumul moderat de alcool ne protejează de bolile de inimă

Margarină versus unt. Ce ungem pe pâine?

Un mic dejun copios îngrașă și nu alungă foamea pe tot parcursul zilei

Urban Heroes: Există și pensionari optimişti

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger