Nivelul mării crește azi mult mai repede decât în ultimii 2.800 de ani

1

Un grup de cercetători susține că a reconstruit istoricul nivelurilor mării pentru ultimele trei milenii, iar una dintre principalele observații desprinse din cadrul cercetării arată că, începând cu secolul XX, nivelul mării a crescut mai repede decât în întregul interval.

„Putem spune că există o probabilitate de 95% ca, în secolul XX, creșterea de nivel să fie mai rapidă decât în celelalte 27 de secole precedente”, spune Bob Kopp, cercetător la Universitatea Rutgers și coordonator al studiului. În ceea ce privește perioada de dinainte, comunitatea științifică nu se poate pronunța cu precizie.

Cercetarea, publicată ieri în Proceedings of the National Academy of Sciences, susține că, între 1900 și 2000, nivelul mării a crescut cu 14 centimetri, ceea ce înseamnă 1,4 milimetri / an. În prezent, NASA arată că rata este de 3,4 milimetri / an și sugerează că este în creștere.

Potrivit studiului, unul dintre principalii factori responsabili pentru această creștere este încălzirea globală. Calculele cercetătorilor sugerează că, dacă oamenii nu ar fi condus la încălzirea planetei, nivelul mării ar fi variat între o scădere de 3 centimetri și o creștere de 7 centimetri. De asemenea, cercetarea arată că, indiferent cât de mari ar fi emisiile de dioxid de carbon, creșterea de nivel din secolul XXI va fi mult mai mare decât în secolul precedent. Într-un scenariu cu emisii scăzute, creșterea ar fi de 24-61 centimetri, în vreme ce într-un scenariu cu emisii ridicate, ea ar putea fi de 52-113 centimetri.

Dacă, după părerea lui Kopp, printre principalele cauze care au dus la creșterea nivelului mării în secolul trecut se numără topirea ghețarilor montani și expansiunea naturală a apei oceanice, în secolul nostru, specialiștii cred că un rol decisiv îl vor juca fâșii de mari dimensiuni din Groenlanda și Antarctica.

Sursa: Washington Post


Un comentariu

  1. daca era raportat la ultimii 28 de ani însemna ceva, dar in ultimii 2800 de ani chiar nu ma interesează. 280.000 sau 2.800.000 de ani e acelasi lucru.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger