Nivelul de conflict din căsătorie nu se schimbă

0

Dacă ai obiceiul de a te certa mult cu jumătatea ta să nu îți imaginezi că lucrurile vor sta mai bine după un timp. Un nou studiu arată că nivelul de conflict dintr-o relație nu variază mult de-a lungul căsniciei. Partea bună este că dacă te înțelegi bine cu partenerul, ai mari șanse ca traiectoria să rămână aceeași.

Studiul Universității de Stat din Ohio arată că există mai multe modele de căsnicii fericite. Doar dacă o relație nu este liniștită nu înseamnă că nu este fericită. De asemenea, o căsnicie în care nu există certuri nu înseamnă că este fericită.

“Calitatea căsniciei are multe dimensiuni”, spune Claire Kamp Dush, autorul principal al studiului. Partea importantă, spune aceasta, este că există multă stabilitate în conflict. Dacă e dificil să trăiești cu nivelul de conflict din relația ta înainte de a te căsători, poate nu ar trebui să te căsătorești.

Cercetătorii au plecat de la prezumpția că satisfacția în căsnicie este ridicată la început, scade la apariția copiilor și crește înapoi după ce pleacă aceștia de acasă. Dar, cercetările din ultimul deceniu arată că satisfacția nu crește înapoi după plecarea copiilor.

Pe baza datelor strânse de la 2.000 de cupluri căsătorite în perioada 1980-2000, cercetătorii au analizat calitatea căsniciilor. Ei identificat trei grupe: cu grad de conflict scăzut – 16%, cu grad mediu de conflict – 60% și cu grad ridicat de conflict – 22%.

Apoi, cercetătorii au împărțit cuplurile în alte patru categorii:

Volatil: 20%, considerate cu un nivel ridicat de conflict și o fericire medie spre mare.

Validator: 54%, asociate cu un nivel scăzut de divorț. Este “căsătoria bună” stereotipică, marcată de nivel mediu și mare de fericire și nivel mediu de conflict. De obicei, partenerii sunt egali în luarea deciziilor în astfel de cupluri.

Ostil: 20%, cele mai predispuse la divorț. Aceste cupluri sunt nefericite, indiferent de gradul de conflict.

Care se evită: 6%, considerate cu un nivel mediu de conflict și un nivel mare sau mediu de fericire. Aceste cupluri cred că relația trebuie să dureze la nesfârșit.

Sursa: Time

Foto: Flickr/ epSos


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger