Nişte fizicieni vor să construiască invenţia lui Nicola Tesla, care promite “o sursă inepuizabilă de energie”

1

Povestea lui Nicola Tesla, celebrul inventator de origine sârbă, a ajuns legendară prin ideile sale vizionare care promiteau comunicaţii şi energie electrică wireless. În plină epocă dominată însă de modelul Thomas Edison, doi cercetători vor să reînvie planurile lui Tesla şi să construiască prototipul turnului Wardenclyffe conceput de savantul sârbo-american, folosind tehnologiile moderne.

 

wardenclyffe-tesla-tower.jpg.662x0_q100_crop-scale

 

Planetary Energy Transmitter este numele proiectului pentru care cei doi organizează acum o campanie de crowdfunding, unde îşi propun să strângă 800.000 de dolari, ca să continue cercetările lui Tesla în materie de transmitere wireless a energiei. Dacă prototipul turnului Wardenclyffe va ajunge realitate şi se va dovedi funcţional, va putea fi posibilă “transmiterea unor cantităţi uriaşe de energie pe orice distanţe – instantaneu, sigur şi fără pierderi,” arată iniţiatorii ambiţiosului proiect.

“Nicola Tesla ne-a lăsat o descriere foarte detaliată a designului pentru sistemul său de transmiţător şi pentru principiile fizice prin care acesta operează. Suntem un grup de fizicieni, cu specializări diferite, dar legate de ceea ce numim Sistemul Energetic Global. Am derulat o expertiză ştiinţifică foarte temeinică a lucrărilor lui şi am ajuns la concluzia că Tesla se afla pe calea cea bună,” spun Leonid Plekhanov şi Serghei Plekhanov, iniţiatorii proiectului Transmiţătorului Planetar de Energie.

Dacă cei doi reuşesc să-şi ducă la bun sfârşit proiectul şi dacă acesta din urmă se va dovedi funcţional, s-ar putea ca întregul glob să fie alimentat din surse de energie regenerabilă, cum sunt energia solară sau eoliană, atâta vreme cât, desigur, ar fi construită la scară globală şi infrastructură de transmitere wireless a energiei. “Ce înseamnă, mai precis, asta? Înseamnă o sursă inepuizabilă de energie pentru toată umanitatea. De fapt, în acest moment există o sursă inepuizabilă de energie. Soarele. Dar dacă amplasăm baterii solare pe o suprafaţă de 100.000 de kilometri pătraţi de deşert, atunci toată lumea ar avea destulă energie,” mai arată cei doi fizicieni.

Anul trecut, o altă campanie de crowdfunding a reuşit să obţină 1,3 milioane de dolari pentru înfiinţarea unui muzeu destinat lui Nicola Tesla. Astfel, intenţia de a construi un prototip al savantului, care promite o revoluţie radicală în materie de energie, are toate şansele să strângă finanţarea necesară. oricine poate contribui la acest proiect cu sume începând de la doi dolari, pe site-ul IndieGogo.

Sursa: TreeHugger

Foto: Wikimedia Commons

 

Puteţi citi şi:

Energia poate veni din atmosferă


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger