Sepiolita este un mineral poros, folosit cel mai adesea în compoziţia nisipului pentru pisici datorită capacităţii sale de absorbţie a lichidelor. Deşi se poate extrage din foarte puţine locuri, oamenii de ştiinţă au reuşit de curând să deschidă calea sintetizării sale sintetice, astfel încât în curând acest material ar putea fi folosit cu succes ca agent de coagulare în alimentaţie.
Cel mai mare exportator de sepiolită este în acest moment Spania, în lume existând doar câteva mine de unde se extrage acest mineral. Cu toate că până nu demult structura atomică a acestui material era relativ puţin cunoscută, romanii foloseau acest mineral pentru filtrarea şi purificarea vinului. S-ar părea că momentul în care sepiolita va reintra în circuitul consumabilelor este destul de aproape, datorită unei echipe de cercetători din Madrid şi Salamanca, primii care au reuşit să dea de cap unei modalităţi de sintează sintetică.
Dintre toate mineralele cunoscute, sepiolitele absorb cel mai eficient lichidele, datorită porozităţii lor structurale, cristalele de sepiolită fiind caracterizate de reţele foarte complexe de canale; astfel, sepiolita poate absorbi de două ori şi jumătate mai multă apă decât propria masă. Aceste proprietăţi unice ale sepiolitei ar putea fi, potrivit cercetătorilor, folosite cât de curând în produsele alimentare, ca agent de coagulare şi de conservare. De asemenea, mineralul urmează să fie folosit ca stabilizator în multe alte produse, cum ar fi vopselele, cerneala sau răşinile ori medicamentele.
Sursa: PhysOrg
Un comentariu
Ce e cu imaginea aia? Nu e amuzantă şi nici nu are legătură cu subiectul. E un exemplu de cruzime împotriva animalelor şi aici era ultimul loc în care mă aşteptam să văd aşa ceva.