Ninge, ninge / vom învinge!

7

Alaltăieri seara, asta a fost scandarea mea preferată. Oamenii de la Piaţa Universităţii nu sunt deznădăjduiţi ori urâcioşi. Oamenii sunt optimişti, zâmbesc, se împrietensc la Piaţa Universităţii.  Într-adevăr, măsurile economice “austere” irită omul, dar pe cetăţeanul adevărat îl irită faptul că aceste măsuri se întâmplă în timp ce parlamentari plătesc până la 2 000  de euro lunar soldă pentru cazare în hoteluri de 5 stele. Mă bucur că macroeconomia României bubuie, dar mă întreb: ce aport a avut Guvernul care a modificat frenetic şi repetitiv Codul Fiscal anul trecut? Boc s-a tânguit azi din nou – suntem victime pentru că nu putem institui măsuri populare ca poporul să ne iubească din nou. Doar că el nu cred că a înţeles de ce poporul e în Piaţa Universităţii: nu e mort de foame, e însetat de democraţie.

de Irina Zamfirescu

Reacţiile PD-L la cele întâmplate în strade  sunt ameţitoare. Pentru mine, un admirator al grotescului uman, este un spectacol. Mă uit şi râd, ascult şi mă crucesc. PD-L ne-a zis ca suntem nişte viermi inculţi, inepţi şi ciumpalaci. Nu pe cale oficială, nu la comun, ci prin reprezentanţii lor, pe bloguri. Ce este cu această reacţie a membrilor PD-L? De unde vine ea şi ce urmăreşte?

Aroganţă – este posibil oare ca oamenii ăştia să fie încă moşieri peste un popor? Băsescu a confundat statul paternalist cu noţiunea de tătucu tuturor. Şi dacă din când în când trebuie să ne dea o mamă de bătaie, să tăcem şi să înghiţim. Ştie el de ce e mai bine aşa şi nu invers. Deci ce atâta consultare cu opoziţia? Ce atâta dezbatere publică? Iar faptul că acum poporul este în stradă se datorează calităţilor de larve involuate care îi împiedică să gândească un proces până la capăt. Lucrurile merg pe un făgaş bun pentru că este făgaşul stabilit de ei, pentru noi.

Teamă – când eşti încolţit, ai nişte variante. Una dintre ele este să te înfoi şi să speri că ala din faţa ta se cacă pe el de frică când te vede desfăşurat tot. Se ridică pe vârfuri, îşi lasă ochelarii pe vârful nasului şi te numesc ciumpalac. Deci cam aşa – dacă ei sunt mulţi, noi trebuie să fim mai puternici. Repede, dăm search pe google la “cuvinte puternice”. Avem aşa: ciumpalac, inept, incult. Scriţi ceva cu cuvintele astea. Or să creadă că nu ne e teamă de nimeni şi nimic. Dacă îi izolăm în nişte categorii inferioare şi mizere, poate se timorează.

Autism în formă agravantă – băi, ăştia poate chiar nu înţeleg cine suntem şi ce vrem. M-am gândit ieri şi m-am cutremurat: dacă ăştia chiar cred că noi suntem asmuţiţi de opoziţie? Dacă ăştia chiar cred că de fapt doar lipsa banilor ne scoate în stradă? Mai surd de-atât un guvern nu poate fi.

Oricare dintre ipotezele de mai sus, lucrurile nu stau bine deloc. Mai mult, tocmai ce Raed Arafat a fost repus în funcţie. Băsescu l-a sunat, el a acceptat. Nu ştiu ce înseamnă asta. Oricum asta nu mai este demult o măsură reparatorie. Boc tocmai ce a făcut o declaraţie de presă. Cineva îl întreabă: “cu opoziţia când veţi începe negocierile?”. “Cu cine?”. E posibil că nu a auzit. Dar la fel de posibil este ca el să fi uitat de noţiunea de opoziţie. N-au mai stat de ceva vreme la taclale.

La Universitate este un domn care stă mereu cocoţat pe un pervaz al facultăţii de geografie. S-a autointitulat Cetăţeanul Un Vot. Cam aşa stau lucrurile – fiecare dintre protestatari reprezintă un vot. Un vot care nu e de vânzare şi care nu are trebuinţă de mopuri colorate politic. Nasol pentru ei e că noi nu suntem singuri. Mai sunt în case cetăţeni cărora le e teamă să iasă. Jandarmeria a avut grijă să ne facă să părem răzleţi, raportaţi la România. Am auzit multe voci în jurul meu care reclamă teamă – amendă, cafteală. Dar şi oamenii ăştia sunt câştigaţi. Sunt sigură că o să fie bine!

După-masă mă duc. Scandez și zâmbesc. În sfârşit contăm!

Foto: Critic Atac

 

Puteţi citi de acelaşi autor:

Noi, cetăţeni simpli, ne asumăm răspunderea

Băsescu şi serviciul de descrâncenare


7 comentarii

 1. Ah, Captain Planet, ai toate voturile mele (la plural, sa fie clar!) Bravo pentru articol. Il voi citi mamei mele (85, care daca ar putea ar fi acolo cu voi toti, dar nu poate, dar respira si ea usurata ca, in sfarsit, se misca tineretul, ii era teama de anchilozare mai rea decat anchiloza de la genunchiul ei.) Lasand-o pe mamina mea de-o parte, stau si eu si ma-ntreb oare, ce-o fi in mintea autorilor de articole anti-demonstranti? Sau anti-Arafat? Oare cum nu se solidarizeaza cu conationalii lor? Oare de ce se de-solidarizeaza cu … poporul roman? Zicea unul, pai poporul nu-i vrea nici pe opozanti. Mai sa fie, asa o fi. Oare? Oare nu le-o fi rusine de rudele lor mai in varsta, trebuie sa aiba ceva bunici, matusi, parinti, care s-o duca greu. Unele articole mi s-au parut de o nesimtire crasa, o ne-simtire ca in lipsa de simtire, lipsa de bun-simt, lipsa de onoare pana la urma. Mi-e si sila sa scriu despre ei.

  Captain Planet, primesc fituica dvs electronica in email si o citesc din “scoarta-n scoarta” cu multa placere. Ati facut o mica bijuterie aici si va doresc din suflet un an nou cu multe articole bune, succes profesional si personal, si mai ales sanatate, ca pana se da o lege noua si viabila, e de preferat sa nu intram in spitale. Declaratia mea nu se doreste o insulta pentru doctorii si dentistii nostri fata de care nutresc respect (nu toti iau spaga, s fie clar), dar ma cutremur de lipsa de dotare a spitalelor. Si daca cumva va intrebati de ce nu sunt si eu acolo in Piata, trebuie sa va marturisesc ca-mi duc zilele pe un alt taram, peste mari si tari. Dar sufletul meu e acolo cu voi.
  Succes, si sa nu uitat sa luati un termos cu cafea, ceai sau ciocolata fierbinte. Ajuta.

 2. Trebuie sa-mi cer mii de scuze. Nu mi-am dat seama ca articolul este scris de Irina – Irina, draga mea autoare, pe care te citesc de multa vreme cu placere, sa nu te superi pe mine. Nu-mi dau seama cum am citit si ce-am inregistrat, dar am inregistrat gresit autorul.

  Imi mentin confesiunea anterioara: Te citesc cu multa placere, rad si plang la articolele tale, si promit sa scriu mai des, fara confuzii.

  Pe de alta parte, am apasat, din viteza, pe Submit Comment inainte de a verifica textul meu, de aceea s-a publicat intr-o forma nefinisata.
  Promit sa fiu mai atenta data viitoare.
  Sfatul meu ramane acelasi: Nu uita termosul!

  Am incercat sa vad Piata Universitatii in Jurnalul National, prin live webcam, dar ei au scos vechea webcam, cea de pe cladirea universitatii, si au mutat-o pe Palatul Sutu, de unde nu se vede aproape nimic, ceva asfalt si intrarea in metrou. Sunt foarte,foarte dezamagita. Or fi facut asta intentionat?
  Cu drag,
  Doina

 3. Dragilor aveti grija sa nu patiti ca in 89, sa va pricopsiti cu o alta gasca de profitori.Nu e suficient sa demolezi un sistem corupt trebuie sa construiesti unul normal.O zi buna !

 4. Pingback: Jos clasa politică abstractă! Sus oamenii politici! | TOTB.ro - Think Outside the Box

 5. Pingback: Școala altfel, sistemul același | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger