Nimeni nu vrea conservanti, dar totusi gasim E-uri in frigider

10

Nici o surpriza la dezbaterea noastra din aceasta saptamana. O covarsitoare majoritate a cititorilor, 213 (77%), a considerat ca nu avem nevoie de produse cu un termen de expirare lung si abia 62 de oameni au considerat ca si aceste produse isi au locul lor in societate. Dar in continuare “sucurile naturale” fara natura sau fructe in ele sau fructele “umflate” sunt cele ce se vand cel mai bine de pe rafturile magazinelor. Ne conditioneaza societatea sau nu suntem noi atat de grijulii cand vine vorba de aplicarea principiilor?

In toate dezbaterile publice auzim aceeasi concluzie, ca nu trebuie sa folosim conservanti si sa fim atenti la ce fel de produse cumparam. Avem campanii peste campanii care ne sugereaza sa sustinem produsele locale, agricultura traditionala si tot ce e natural. Si o dovada vie a nepopularitatii conservantilor e faptul ca mai toata lumea ne-a refuzat cand am incercat sa gasim pe cineva sa argumenteze in favoarea lor. Si nu numai de persoane publice vorbim aici, dar si de multi actori din industrie.

Asadar, avem o societate care, cel putin la nivel declarativ, refuza conservantii, insa in magazine gasim din ce in ce mai rar paine care si mucegaieste si nu sta macar doua saptamani pe raft. Painea, de cele mai multe ori, nu mai e facuta la colt, ci in alte orase, iar notiunea de paine calda o cunoastem doar daca avem microunde acasa.

Dar ce spun cititorii referitor la acest subiect?

Unii au argumentat in favoarea conservantilor:

Alan Turing ne spune ca “toti vrem produse naturale, dar majoritatea oamenilor le divinizeaza si nu-i chiar asa, egiptenii din timpul piramidelor aveau speranta de viata de 45 de ani si mancau 100% natural, animalele nu aveau hormoni, produsele nu aveau E-uri. Niciodata populatia chiar si straduindu-se nu va putea manca cum mananca un nutritionist.”

Marian ne arata ca “ nu toata lumea isi permite sa aiba un stil de viata suficient de relaxat, sau vointa si energia de a-si gati cu mina lui mincarea, cel putin in timpul saptaminii. Mincarea semipreparata sau mincatul la cantina sau in oras (unde, iarasi, nu ai nicio garantie ca ingredientele erau proaspete) este o necesitate pentru multi oameni si nu cred ca lucrurile se vor schimba in viitor, dimpotriva.”

Dr. Gionescu considera ca exageram. El ne spune “sa nu devenim paranoici. Toti cand eram pusti am baut litri de sirop de patlagina care avea conservantul BENZOAT DE SODIU si nu am mai avut nimic.”

Multi cititori spun ca nu consuma produse proaspete din lene:

Asa e si Constantin: “Conservarea mancarii a aparut din lene, si nu din lene fizica, ci mai ales mentala. Ce sa ne mai batem capul sa gandim si sa planificam fiecare dintre noi. Ne planifica pe toti astia cu conservele, atat cu mancarea cat si cu sanatatea.”

Sau Horia: “Dezvoltarea societatii a aparut din lene. Lenesii au facut marile inventii ale omenirii.”

Altii s-au situat impotriva conservantilor:

De exemplu, gasim argumentul conform caruia “conservantii casnici din camara bunicii tot nesanatosi sunt in exces: sarea, zaharul si fumul (pt. afumaturi). E vorba doar de exces si de alegere.”

La care replica vine de la Dr. Love: “Daca nu pui in exces, nu conserva. Asa ca sanatoase nu prea sunt nici conservele astea. Depinde si ce pondere au conservele in meniul zilnic.”

George din Deva crede ca “e pacat cand avem atatea “bunataturi” proaspete sa le cumparam pe cele “artificiale”… nu toate, doar unele, dar sunt suficiente. Prefer aproximativ tot ce este natural. Incerc sa cumpar de la tarani din piata, nu ca taranii ar avea intotdeauna produse de calitate, dar in marea lor majoritate chiar au.”

Calatorul argumenteaza pentru produse naturale, care se conserva ele singure: “Sunt cateva produse care nu ar trebui sa aiba termen de garantie. Vinul, tuica, palinca sunt cateva exemple. Ca si aliment putem da exemplu, mierea. O miere buna se zahariseste, dar in orice caz, nu se strica niciodata. In schimb tot ce se bazeaza pe lapte, oua, garsimi trebuie sa aiba o data de “expirare””

Si concluzia este trasa de Bogdan, care ne propune “sa scoatem conservantii din mancare si sa ii punem in telefoanele mobile si alte lucruri unde tendinta e exact pe dos: in loc sa fie durabile, sunt facute pentru a fi inlocuite cat mai repede.”

Pana la urma, oricum am incerca sa abordam un subiect de acest gen, putem sa concluzionam ca decizia e una personala. Poate ca, declarativ, nu ne plac lucrurile artificiale, dar cand vine vorba de cumparaturi din lene, dezinteres sau din cauza diferitelor constrangeri, cumparam tocmai aceste produse.

Probabil ca in momentul in care o sa ne dorim cu adevarat lucrurile adevarate, ele vor incepe sa apara.

Tags:



10 comentarii

  1. ista formoli on

    Pe un hol de spital,unde un comerciant isi facea afacerea,ma intalnesc cu un batran bolnav ,vizibil taran neaos ,care isi tara incet piciorul spre chiosc.Ma intreaba cat costa sticla de apa minerala, -raspund in treacat -5 lei?Brusc ma opresc. Omul imi bloca calea,statea holbat,incremenit de raspuns,apoi deodata face stanga-mprejur pe piciorul sanatos si-l aud bombonind:-NU DAU EU O STICLA DE VIN PE UNA DE APA–?

  2. Din nefericire, eu unul nu imi permit sa fac cumparaturi in fiecare zi pentru ca nu am timp!Asa ca, sunt nevoit sa cumpar produse care se pot pastra mai multe zile.Am constatat ca si paine contine multe E-uri si conservanti.In special in Romania, unde e extrem de greu sa gasesti o paine care sa se poata manca si a doua zi…Am incercat si toate produsele Bio de prin supermarketuri (din Romania, Franta si Elvetia).Inafara de faptul ca am dat mai multi bani, nu am simtit nici o diferenta de gust si aroma.Am ajuns la concluzia ca tot ce se vinde in supermarketuri contine E-uri si conservanti.Intradevar, fructele si legumele luate din piata, de la tarani (nu de la cei care revand legume aduce din serele turcesti si spaniole), au gust mai bun.Din pacate sunt disponibile cateva luni pe an.Cred ca ar trebui sa ne obisnuim cu E-urile pt a avea fructe si legume proaspete tot timpul anului.eu sunt pentru E-uri si conservanti, dar sper ca, intr-o buna zi, sa se descopere acele E-uri si acei conservanti care sa nu altereze gustul si aroma produselor cultivate si preparate fara ingrasaminte articifiale si E-uri.Am o nedumerire: din moment ce poluarea e globala, tot terenul agricol este contaminat cu diverse produse chimice, iar plantele cultivate sunt afectate de acestea indiferent cat balegar mai pui deasupra.In privinta conservarii, nici un lant de supermagazine nu si-ar permite sa arunce 30% din marfa in fiecare zi…fara conservanti se strica foarte repede.Eu unul nu imi permit sa ma duc zilnic la piata pt ca nu am timp, iar unica piata agroalimentara din zona mea, in care exista si tarani care vand produse autentice este mica si aglomerata.Restul…sunt pline de produse made in Turcia!Nu cred ca mai este posibil sa existe produse care sa nu contina deloc E-uri, conservanti si alte produse chimice.Si daca ar putea fi asa ceva si as da o carutza de bani pe ele ca sa nu fac nu stiu ce tip de cancer, oare as fi ferit si impotriva cancerului pulmonar sau impotriva altor boli provocate de aerul poluat de pe toata planeta?In fiecare an, trebuie sa ma urc din ce in ce mai sus pe munte ca sa pot respira curat!Asa ca., de ce sa ne mai batem capul cu E-urile si conservantii?Ce anume rezolvam?

  3. Buna ziua. As avea rugamintea sa schimbati titlul articolului. Expresia ””dar totusi”” este un pleonasm, iar utilizarea ei pe un site atat de des accesat da ,pentru neaveniti, impresia ca este o expresie corecta

    • Sau ar putea sa scrie: dar totusi si prin urmare asadar si in consecinta. Macar ar parea ca este o gluma.
      Pe fondul articolului, sunt de parere ca ar trebui sa recurgem cat mai putin la conservanti sau alti aditivi alimentari. In masura posibilitatilor, ca sa fiu in acord cu titlul.

  4. Si eu munceam de dimineata pana seara dar incercam sa imi fac timp pentru cumparaturi – in piata. Exista o clara diferenta intre ceea ce gasim la tarani si ceea ce ne ofera supermaketurile. Si e pacat ca multi dintre noi aleg sa nu o vada (e mai la indemana sa ma duc la supermaket sa iau ceva ce dureaza mai mult). O sa ajungem sa ne fie dor de mancarea naturala – pentru ca, in fond, noi suntem cei care dicteaza directia. Mie personal mi-e dor de toate acele produse pe care le putem avea deocamdata atat de usor in Romania, gen cas, branza de vaci, urda, miere samd si e pacat ca ajungem sa le apreciem abia cand nu le mai avem (cum e si in cazul meu – sunt in Marea Britanie de ceva vreme si aici nici vorba de mancaruri naturale – semipreparatele sunt la putere). Aici laptele are gust de aracet dres cu apa, painea vine numai cu termen de garantie de minim 6 luni, legumele vin preambalate si taiate (nu ca ar fi un lucru rau dar de cele mai multe ori sunt folosite ingrediente expirate – ceea ce da si gustul “deosebit”). In fine, lista e lunga dar concluzia e doar una: mancati natural!

  5. e absurd sa compari egiptienii cu cei de acum … daca egiptenii ar fi mancat atunci ce mancam noi acum probabil ca speranta de viata ar fi scazut cu vreo 15-20 de ani.

    d’nul alan uita ca avem medicamente peste medicamente , un stil de viata mult superior celui de atunci , spitale sterilizate si mai stiu eu ce bazaconii .

    problema e una singura si ingrozitor de simpla . buba e ca nimeni nu are curajul sa o priveasca in fata .

    si anume globalizarea . suntem mult prea multi pe planeta asta , raspanditi in mult prea multe locatii si vrem mult prea multe lucruri . e simplu .

    si daca totusi e sa dam vina pe cineva … hai sa dam vina nu pe producator , nici pe consumator … ci pe intermediarul cu hiper-mega-monstru-marketul pe care nu il poate aproviziona la fiecare 5 ore … implicit are nevoie sa cumpere cantitati monstruoase ca sa acopere perioade mari de timp .

    dar nu putem da vina pe nimeni . putem eventual sa ne rugam la vreo cateva sute de mega-cutremure ca sa slabeasca putin pamantul si sa revenim la un echilibru care a disparut acum ani buni .

    cat despre natural ?!

    sunt gata sa imi pun capul pe tava daca mai exista un singur produs natural pe intreaga planeta .

    fie ca ajung din insasi semintele pe care le folosim , fie ca ajung din ingrasaminte , fertilizatori , pesticide , etc etc etc … fie ca ajung din norii plini de chimicale ajunse acolo din pamantul dat cu chimicale din care se evapora apa …

    chimicalele sunt peste tot .

    cu masuri serioase , minus cateva miliarde de oameni si vreo cateva zeci de ani buni … poate doar atunci vom mai putea spune ca mancam ceva cu adevarat sanatos .

  6. cuvantul cheie aici este in titul si este “frigider”!

    intrebarea ar fi “de ce oare mai este necesar conservantul cand ai frigiderul”?

  7. Simplu Cetatean on

    De ce ti-e frica, tot nu scapi!Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca nu exista produse Bio,Eco in aceasta lume construita in jurul obtinerii de PROFIT!
    In industria alimentara se urmaresc alti parametrii ,de exemplu:
    -marirea termenului de garantie cu orice pret
    -folosirea de aditivi care se hidrateaza pentru inglobarea unei cantitati cat mai mari de apa in produs
    -cum sa folosesti anumiti aditivi si sa nu-i declari pe eticheta
    -potentiatori de gust,amelioratori de gust…etc

  8. Lenea e cucoana mare ! Ma refer la cei care locuiesc la o casa cu gradina,lasata parlog sau in paragina, cand ar putea fi un rai al legumelor si fructelor sau un izvor de sanatate.

  9. Singurele produse fara E-uri sunt cele culese sau cumparate de la piata, dar in orice gasim E-uri. Acesti compusi care au in mare parte sodiu au fost ideea omului sa imbunatateasca savoarea si sa conserve mai rapid mancarea. Sunt sigur ca multi dintre noi au baut la copilarie sucuri gen: Coca Cola, Pepsi, American Cola, 7UP,etc… , dar E-uri dau savoarea cu toate ca excesul de E-uri mai bine zis de sodiu este daunator organismului.

Reply To liz Cancel Reply

Advertisment ad adsense adlogger