Nicuşor Dan caută 1.000 de oameni sa salveze Bucureştiul!

8

Nicuşor Dan candidează pentru poziţia de Primar General al Capitalei. Aproape nimeni nu a auzit de el pînă acum şi ultimul sondaj îi dă în jur de 2% din voturi. N-are finanţare. N-are un partid în spate. Dar sînt cîteva lucruri în legătură cu care e categoric: că are o şansă, iar campania lui nu e simbolică şi că momentul este mai potrivit ca niciodată pentru un candidat anti-sistem.

de Philip Ó Ceallaigh

 

Ne întîlnim la sediul ONG-ului  „Salvaţi Bucureştiul“, pe care l-a înfiinţat în 2008 şi pe care îl conduce. Afară sînt minus opt grade. În birou este un pic mai cald. Soba se încălzeşte încet. Nicuşor Dan explică: are nevoie de 200.000 de voturi ca să cîştige. Fiindcă n-are bani, are nevoie de oameni. Are nevoie de 1.000 de oameni dispuşi să se ducă din uşă în uşă, ca să cheme la vot o populaţie sătulă de corupţie şi de partidele politice.

„Salvaţi Bucureştiul“ este cartea lui de vizită şi poate una mai impresionantă decît a oricărui partid politic. Este o organizaţie extrem de idealistă într-un pesaj politic lipsit de idealuri. Are, ca fond, ideea simplă şi democratică:  acest oraş aparţine  locuitorilor săi şi nu trebuie dat în folosinţă celor cu bani de investit în construcţii şi contracte. În acelaşi timp, este o organizaţie practică: a iniţiat peste 70 de procese împotriva demolării ilegale de obiecte de patrimoniu şi a proiectelor de construcţii ilegale.

Îl întreb pe Nicuşor Dan dacă este mulţumit cu ce a realizat. „Nu sînt“, răspunde emfatic. „Cînd cîştig un proces, există o anumită satisfacţie, într-adevăr. Dar ce putem să facem este limitat. Genul ăsta de muncă consumă enorm de mult de timp. Avem nevoie de mai mulţi voluntari. Avem nevoie şi de mai mulţi avocaţi, şi de bani să-i plătim.“

Nu-i e teamă, în caz că devine primar, că va fi pierdut, un singur om împotriva unui sistem organizat pe interese economice? Răspunde ca un om pragmatic. Primul pas ar fi transparenţa – să facă publice toate contractele pe care le încheie Primăria. Şi are încredere în sprijinul populaţiei.

Este un mesaj atrăgător pentru oameni tineri, intelectuali, sătui de partide politice şocant de asemănătoare. Dar cum o să cîştige susţinere generală dacă va continua să afirme că Bucureştiul trăieşte într-o „idilă“ cînd vine vorba de autoturismele particulare, că e imposibil ca fiecare om să aibă o maşină şi că trebuie să fie mai puţine locuri de parcare în central oraşului?

„Cineva trebuie să aibă curaj să spună că asta e realitatea, că un oraş nu poate funcţiona  în modul ăsta.  În Bucureşti, doar 20% din locuitori folosesc autoturismul. Restul,  80%,  depind pe transportul  în comun. Mă adresez  interesului lor,  nevoii de un sistem de transport integrat, care să functioneze. Nevoii de spaţii verzi şi de trotuare care nu sînt blocate de maşini parcate.“

Nicuşor Dan crede că România are nevoie de un partid politic construit de jos în sus, care să exprime nevoile simple ale oamenilor, şi crede că este doar vorba de timp pînă cînd va apărea unul.

A trecut o jumătate de oră. Am senzaţia că biroul este şi mai friguros decît cînd am ajuns. Mă întreb dacă Nicuşor Dan are timp, pînă în iunie, să ajungă cunoscut în tot oraşul şi dacă are cum să facă o campanie electorală doar cu voluntari şi bazîndu-se pe internet. Mă întreb dacă nu e  un pic idealist, aşteptînd o mie de voluntari dispuşi să facă ceva practic. Mă întreb dacă „Salvaţi Bucureştiul“ este un apel pe care oamenii nu-l aud, sau pe care se prefac că nu-l aud.

Îi aduc aminte de ceva ce scrisese pe site-ul lui, de nemulţumirea lui cu situaţia, de  „căcatul social în care ne aflăm, pînă în gît, în vreme ce auzim, din mii de piepturi, «eu mă descurc»“.

Aşa o să vorbiţi cu electoratul Dvs? îl întreb.

„Desigur că nu!“ răspunde, rîzînd.

S-a terminat interviul şi Nicuşor Dan mă conduce jos, pe scara unei clădiri vechi, rămase probabil nerenovată timp de un secol – trebuie salvată, de fapt!  –, printr-o curte acoperită de zăpadă. În gangul care se deschide către stradă ne dăm mîna şi îi doresc succes cu campania. Îmi zîmbeşte. Probabil crede că am vorbit doar din politeţe. Dar nu e aşa.

 

Foto: RFI.ro


8 comentarii

  1. eu fac partea mea : dau share la aceasta stire si de acolo sper sa se gaseasca mai multi ca mine. Nu ca m-a impresionat foarte mult…articolul e foarte scurt, nu iti poti face o idee foarte clara, dar macar stiu sigur ca omul asta e altceva, nu e ceva ce exista printre cei alesi acum. Sper sa fie constient ca sistemul e un mediu otravit si facand parte din el risti sa te infectezi… Sunt multi, noi suntem putini.

    • Citez din interviul in Romania Libera:
      “Am promis că voi strânge toţi câinii maidanezi de pe străzi în primele şase luni de mandat. Exclud soluţia eutanasierii, care este şi ilegală acum. În varianta cea mai pesimistă, întreţinerea câinilor vagabonzi în adăposturi costă 15 milioane de euro în primul an, sunt 1% din bugetul anual al Bucureştiului. Apoi, costul va scădea în mod natural de la an la an.
      Spre comparaţie, gândiţi-vă că Bucureştiului a cheltuit în ultimul mandat 700 de milioane de euro pe panseluţe, ceasuri aurite, arbuşti de 10.000 de lei şi bănci de 2.000 de lei. În varianta optimistă, în urma unei campanii mediatice, parte din maidanezi vor fi adoptaţi de oameni şi asociaţii, cu un sprijin din partea primăriei. Gândiţi-vă ca suntem totuşi 100 de bucureşteni la un câine.”

      Interviul complet poate fi citit aici:
      http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/nicusor-dan-candidat-la-primaria-capitalei-voi-scoate-la-lumina-contractele-dubioase-din-primarie-intermediarii-din-piete-si-taximetristii-ilegali-de-la-gara-de-nord-250131-pagina1.html#top_articol

      • vad ca matematicianul din el isi spune cuvantul la socoteliele pe care le face cu milioanele de euro. dar ca matematician cum poate sa stie daca o cladire are valoare artistica sau nu?
        pana una alta din CAUZA PROCESELOR , ONG -uri sustinute de Politia Locala sector 1 respectiv Primaria Sector 1 , impotriva PRIMAR GENERAL, se lupta cu totii iar strada Berzei a ramas ca o GROAPA MARE DE GUNOI, MUNTI DE PAMANT si VAI DE ZECE METRII DE GROPI CARE datorita acestor actiuni de SALVATI BUCURESTIUL, au ramas intacte, si raman pt. SALVATI GROPILE BUCURESTIULUI. Dl matematician probabil le va inventaria ca avnd valoare de bijuterii arhitectonice.

  2. de ce nu ne intrebam care e politica lui vis-a-vis de oameni, copii, spitale, scoli, biserici, transport, spatii verzi, siguranta, promovarea orasului, infrastructura?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger