Niciun retailer din România nu vinde fructe și legume ecologice autohtone

1

WWF-România a lansat a doua ediție a studiului Retailer Scorecard, ce analizează performanța de mediu a primilor 12 retaileri FMCG din România. Concluziile raportului indică faptul că piața de retail din România a înregistrat o creștere medie de 4.5% a performanței de mediu față de 2012. Totuși, la nivelul anumitor categorii de produse, progresul este greu de identificat.

infografic top retaileri - dupa performanta de mediu

“Anul trecut ne-am decis să deschidem un drum greu şi lung, asumându-ne rolul în îmbunătăţirea portofoliului de produse al marilor magazine şi, chiar dacă provocarea a fost extrem de mare, se pare că studiul începe să genereze un val de schimbări pe piaţă. Chiar dacă situaţia este departe de a fi una ideală, după studiul de anul trecut mai mulți retaileri au început să adopte un comportament mai responsabil, prin promovarea produselor locale, schimbarea practicilor de mediu sau a strategiei de comunicare. Aceste companii au înţeles că a ţine cont de mediu nu este o favoare făcută societăţii în detrimentul profitului, ci o decizie de business, care va asigura profitul pe termen lung. Intenţia noastră, prin acest studiu, este sa generăm şi să facilităm în continuare o schimbare pozitivă pe piaţa retailerilor pentru producătorii locali, pentru mediu, economie şi societate”, spune Magor Csibi, Director WWF-România.

Retailerii joacă un rol decisiv în crearea economiei verzi de care planeta şi societatea noastră au nevoie. Pe de-o parte, ei se aprovizionează de la mii de furnizori, iar pe de altă parte, au milioane de clienţi cărora le influențează decizia de cumpărare zi de zi. De aceea am inclus în analiza noastră criteriile de sustenabilitate ce stau la baza alegerii portofoliului de produse, practicile ce ţin de propriile operaţiuni și nivelul de susținere a economiei locale.

Studiul Retailer Scorecard urmărește performanța retailerilor în 6 sectoare cheie: pește, lapte dulce, legume și fructe, hârtie de unică folosință, detergenți și politici de mediu. Cele două instrumente de cercetare utilizate au fost fișa de observație, completată de reprezentanții WWF-România în magazine și chestionarul completat de reprezentantii companiilor, la solicitarea WWF. Scorul total din raport reprezintă suma scorurilor obținute prin fiecare instrument de colectare.

Dacă anul trecut nici o companie din cele 10 nu a reușit să obțină 50% din scorul maxim, anul acesta o companie din cele 12 a reuşit să treacă acest prag. De asemenea, 9 din cei 10 retaileri analizaţi în 2012 au obţinut un scor mai bun în medie cu 4.5%.
Procentul cel mai mare din scorul total fost obţinut de Carrefour (50.35%), urmat de Penny Market (47.14%), Mega Image (39.64%), Cora (24.16%), Auchan (21.42), Selgros (20.23%), Billa (19.64%), Real (19.64%), Metro (19.16%), Lidl (18.09%), Kaufland (16.3%) si Profi (9.76%).

Câteva dintre cele mai importante observații sunt :

– cantitatea de fructe şi legume provenite din România s-a dublat faţă de 2012. Totuși niciuna dintre cele 12 companii analizate nu comercializează fructe şi legume provenite din agricultura ecologică autohtonă

– laptele dulce provenit din România de pe rafturile celor 12 supermarketuri a scăzut cu 14% faţă de 2012. Un fenomen important întâlnit şi anul trecut este faptul că un singur brand produce tot laptele românesc certificat ecologic de pe rafturile magazinelor incluse în studiu

– rezultatele s-au îmbunătăţit slab în privința produselor certificate FSC (Forest Stewardship Council), dar au rămas aproximativ neschimbate în ce privește prezența produselor certificate MSC. Aceeași situație o întâlnim la raftul de detergenți- diversitatea și cantitatea detergenților ecologici nu s-a modificat față de anul trecut

– în ce privește transparenţa şi credibilitatea, rezultatele sunt similare cu cele de anul trecut, numai 3 dintre cei 12 retaileri alegând să răspundă la chestionar trimis de WWF. Apoi, chiar dacă reprezentanții retailerilor au făcut referire la proceduri și politici de mediu, am remarcat diferenţe considerabile între rezultatele din fişa de observaţie şi cele din chestionar. Deși există politici de mediu la nivel teoretic, acestea nu sunt pe deplin implementate în magazine, deci nu ajung la consumatori.

Anul acesta WWF a inclus două elemente noi în studiu, ca răspuns la nevoia de diagnoza şi expertiză din piaţă. Primul este secţiunea de analiză a mesajelor de comunicare din perspectiva greenwashing-ului. Au fost identificate 5 lanţuri de magazine care îşi promovează produsele prin mesaje ce intră sub incidenţa greenwashing-ului. Cel de-al doilea este secţiunea de leadership sustenabil, în care WWF recomandă dezvoltarea unor lideri care să inspire schimbarea în companie.

WWF recomandă retailerilor din România de piața FMCG să stabilească planuri de acțiune pentru toate sectoarele de business incluse în această cercetare, care să includă în mod concret criterii de sustenabilitate. Totodata, companiile de retail trebuie să investească in pregătirea resurselor umane, în special middle si top management, astfel încât să-și dezvolte abilitățile necesare pentru implementare unei strategii de sustenabilitate.

WWF a realizat, de asemenea, un ghid al produselor tradiționale și ecologice pentru cei care vor să mănânce sănătos, să protejeze natura și să sprijine comunitățile rurale.


Un comentariu

  1. Pingback: A Carrefour a legzöldebb bevásárlóközpont, de van még mit javítani » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger