Nici prietenii nu mai sunt ce-au fost, spun cercetătorii

0

Mai toţi avem liste kilometrice de “prieteni” pe Facebook, însă în ciuda socializării vituale, un nou studiu sociologic arată că “prietenii apropiaţi” din viaţa reală nu mai sunt atât de numeroşi ca acum 25 de ani, de exemplu.

Un grup de sociologi de la Cornell University a intervievat peste 2000 de adulţi, pentru a afla cum s-a modificat în ultimii ani noţiunea de prietenie. Participanţii au fost rugaţi să întocmească o listă cu numele celor cu care au discutat în ultimele şase luni “probleme importante.” Dacă respondenţii susţineau că nu avuseseră astfel de discuţii, erau întrebaţi care erau motivele: nu aveau probleme imporante de împărtăşit sau nu aveau cu cine să le discute?

Circa 48% dintre subiecţi au notat un singut nume, 18% au notat două şi doar 29% au menţionat mai mult de doi prieteni apropiaţi şi doar 4% au declarat că nu au un astfel de confident. În medie, participanţii la studiu au obţinut 2,03 prieteni apropiaţi. La o analiză a rezultatelor, sociologii au descoprit că în 64% dintre cazuri, motivul era lipsa subiectelor de discuţii şi că doar 36% nu aveau cui să-i împărtăşească lucrurile importante care îi măcinau. O altă concluzie a fost că femeile şi oamenii cu educaţie sunt mai înclinaţi să menţioneze cel puţin un prieten.

Deşi cercetarea nu arată că devenim un fel de pustnici, ea demonstrează anumite mutaţii în rândul ideii de prietenie: “Considerăm că din ce în ce mai puţini oameni din reţelele noastre sociale sunt potriviţi pentru discuţii importante,” spune Matthew Brashears de la Cornell. Reversul ar putea fi însă o slăbire a abilităţilor noastre de a ne regla confortul emoţional şi de a găsi soluţii pentru propriile probleme, atâta vreme cât astfel de discuţii au un rol esenţial în ambele sfere.

De altfel, susţinerea emoţională pare să se diminueze astăzi. Întrebaţi ce tip de susţinere ar putea oferi o persoană aleasă la întâmplare din lista realizată, cei mai mulţi au menţionat compania, împrumuturile, precum şi oferirea unui loc de evadare din când în când.

 

Sursa: LiveScience

Foto: Flickr / lightyear105

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger