Nici o dorință sexuală? Nici o problemă

3

 

HSDD, tulburarea hiposexuală, e diagnosticată, după DSM-IV, Biblia pishiatriei, cînd un individ prezintă niveluri scăzute ale dorinței sexuale persistente sau repetate, nu are nici măcar fantezii sexuale și aceste lipsuri îi provoacă dificultăți în relație și îl nemulțumesc. Dar dacă nu îl nemulțumesc?

Un articol din revista Archives of Sexual Behaviour analizează această problemă. Femeile care suferă de HSDD își exprimă de multe ori disconfortul prin expresia: aș vrea să vreau. Absența oricărui elan sexual poate fi o problemă și în relația cu partenerul, dacă acesta are un nivel mai ridicat de dorință.

Problema de diagnostic apare cînd individul nu suferă deloc din cauza lipsei de dorință, iar partenerul e la fel de nepăsător în această privință. Un studiu epidemiologic făcut în Australia arată că 32% dintre femeile de 20-27 de ani au raportat dorință sexuală scăzută, dar numai 16% au raportat că nu se simt bine cu această situație.

În multe cazuri, disconfortul e unul social, cultural, dorința sexuală fiind văzută ca o parte esențială a normalității. Mass-media ne bombardează cu sexualitate și instalarea psihanalizei în cultura populară ne-a creat mitul sexualității obligatorii pentru fericire. În fața acestor idei omniprezente, un individ cu niveluri ale dorinței scăzute se poate simți anormal și de aici un disconfort pe care el nu-l simte totuși cu adevărat.

Această condiție ar putea fi deci o binecuvîntare. Cum spunea Vladimir Nabokov: cînd, după vîrsta de 70 de ani, am scăpat de libido,  a fost ca și cum în sfîrșit m-aș fi dat jos de pe un cal sălbatic.


3 comentarii

  1. Nu inteleg articolul.
    Apare o problema in relatia cu partenerul, daca el manifesta o dorinta sexuala mai ridicata. Nu poti spune ca seara te intorci pe partea cealalta si dormi buba. Sincer, am citit de doua ori articolul si nu inteleg ce vrea sa spuna …

  2. Pingback: Nicio dorinta sexuala? Nicio problema! | Director de Stiri si Articole

  3. Pingback: Nicio dorinta sexuala? Nicio problema! | Director de Stiri si Articole Mug

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger