Nici macar ministrii Mediului nu sustin legile “verzi”

0

Absenteism ridicat si indiferenta fata de problemele de mediu sunt principalele concluzii ale unui studiu prin care s-a monitorizat activitatea parlamentara. Au fost luate in calcul doar legile care au un impact asupra mediului inconjurator.

Cea mai mare surpriza a monitorizarii este legata de faptul ca nici macar ministrii Mediului nu s-au remarcat prin sustinerea “legilor verzi”. Astfel, actualul ministru, Laszlo Borbely, a fost mai mult plecat cand s-au votat 12 legi luate in considerare. El a avut noua absente, doua voturi impotriva legilor si o abtinere.

Korodi Attila, ministrul mediului in perioada 2007-2008 are noua absente, doua voturi impotriva pozitiei ecologiste si un vot “verde”. Un alt exemplu este cel al Sulfinei Barbu, fost ministru al Mediului, actualul presedinte al Comisiei de administratie publica din Camera Deputatilor, care are cinci absente, trei voturi impotriva si patru voturi “verzi”.
Prin “voturi verzi” se intelege votul in favoarea acelor legi apreciate ca avand un impact important asupra mediului, aprecierea apartinand expertilor independenti.

“Aceasta analiza reproduce fidel nivelul la care ne aflam cu integrarea protectiei mediului in politicile publice in Romania, adica foarte jos. Exista proiecte de modificare a unor legi sau de aprobare a ordonantelor guvernamentale care stau in Parlament din 2007.

In acest timp, pe teren, institutiile si autoritatile locale se confrunta cu neclaritati, neconcordante si cu lipsa sustinerii legale pentru aplicarea unor masuri care sa ne asigure dreptul la un mediu sanatos – un drept fundamental stipulat in Constitutia Romaniei”, a declarat Luminita Tanasie, Romania Programme Manager, WWF.

Monitorizarea activitatii parlamentare a fost facuta de Ecopolis – Centrul pentru Politici Durabile si Asociatia Salvati Dunarea si Delta, impreuna cu mai multi parteneri.

Foto: Ecopolis

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger