Nicaragua îşi caută independenţa energetică în resursele geotermale

1

Lanţul vulcanic Maribios se întinde pe coasta vestică a Nicaraguei şi este soluţia pentru criza energetică a ţării, notează autorii de la Great Energy Challenge. Proiecte de utilizare a resurselor geotermale adăpostite de acest lanţ de munţi ar putea ajuta Nicaragua să scape de dependenţa de combustibili fosili importaţi şi să îşi asigure de una singură necesarul de energie.

 

 

Un raport al GEA (Geothermal Energy Association) lansat luna trecută arată că populaţia Nicaraguei este conectată la reţeaua naţională de energie în procent de numai 55% (acest procent fiind cel mai mic în cadrul ţărilor din America Centrală). Dar, pentru că politicile naţionale de aici, la fel ca şi cele din Indonezia, spre exemplu, au început să sprijine dezvoltarea proiectelor geotermale, Nicaragua ar putea deveni o importantă piaţă în acest sens şi un model pentru alte state. Astfel, în 2009, guvernul de aici a acordat unor companii canadiene specializate în energie geotermală dreptul de a dezvolta uzine electrice bazate pe apa fierbinte din interiorul vulcanilor (în San Jacinto şi Santa Clara). Niciun alt combustibil nu este necesar procesului, iar producerea energiei electrice nu este influenţată de condiţiile meteo, cum este în cazul utilizării energiei solare.

Paşii făcuţi de Nicaragua în această direcţie sunt semnificativi, deşi au venit după o perioadă de apatie a autorităţilor (între 1980 şi 1994, acestea nu au investit în sectorul geotermal). Preşedintele Daniel Ortega a făcut o prioritate, pentru administraţia sa, din utilizarea energiilor regenerabile, deschizând calea nu doar pentru energia geotermală, ci şi pentru cea eoliană ori spre hidrocentrale. Ministerul Energiei şi Minelor din Nicaragua a estimat că, până în anul 2013, 51% din electricitatea folosită de această ţară va proveni din resurse regenerabile. Pentru Nicaragua, modelul de la care s-a inspirat a fost Islanda, ţară care a oferit consultanţă şi asistenţă tehnică autorităţilor din statul central-american, în baza unui acord interguvernamental extins pe cinci ani.

 

Sursa: GreatEnergyChallenge

Foto: CentralAmericaData


Un comentariu

  1. Pingback: Energie verde: România, a treia ţară cu potenţial geotermal din Europa | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger