New York-ul va planta al milionulea copac

0

Când oraşul New York şi-a fixat obiectivul de a planta un milion de copaci în 10 ani, planul său părea mai ambiţios decât orice alt proiect de plantare de pomi încercat până atunci, scrie FastCoExist. Edilii au reusit însă să-l ducă la bun sfârşit cu doi ani înainte de încheierea termenului, urmând să planteze în curând cel de-al un milionulea copac.

Campania MillionTreesNYC, visată de fostul primar Michael Bloomberg şi de actriţa Bette Midler, care conduce organizaţia non-profit New York Restoration Project, în timpul unei plimbări în parc, a devenit parte dintr-o strategie uriaşă a administraţiei oraşului de a-l face mai sustenabil.

În ultima vreme, au început să apară tot mai multe dovezi ştiinţifice privind rolul benefic al copacilor. Aceştia absorb poluarea, filtrează apa din precipitaţii, îi fac pe locuitorii oraşelor mai fericiţi şi mai deştepţi, reduc incidenţa unor boli precum obezitatea sau diabetul. Totodată, mai mulţi copaci în faţa blocului îi pot face pe oameni să se simtă mai tineri şi mai bogaţi.

New York nu este singurul oraș care a început o campanie masivă de plantare de copaci, în această cursă alăturându-se și localități ca Boston, Denver și Los Angeles, însă acestea nu s-au mișcat atât de repede. Succesul din New York s-a datorat, în parte, parteneriatului dintre Departamentul Parcuri și organizația New York Restoration Project. Aceasta din urmă a plantat copaci acolo unde nu au reușit edilii.

„Pentru că suntem privați, ne putem raporta la pădurile urbane la fel ca newyorkezul de rând, adică fără a ține cont de titluri de proprietate”, spune Deborah Marton, director executiv al ONG-ului. „Putem să lucrăm pe proprietăți deținute de oricine”. Administrația orașului a plantat majoritatea copacilor (750.000), în parcuri și de-a lungul străzilor, iar NYRP a umplut golurile pe alte terenuri publice – ale ansamblurilor de locuințe, librăriilor, aeroporturilor, bisericilor și sinagogilor și spitalelor, oferind totodată pomi și localnicilor care au vrut să-i planteze în propriile curți.

Acest parteneriat a făcut ca orașul să câștige și mai mulți bani pentru proiect. Pentru că nu au fost limitați la banii contribuabililor, membrii NYRP au reușit să adune, în plus, 30 de milioane de dolari pentru plantarea copacilor printr-o combinație de granturi, donații și cadouri corporatiste. Inițiativa va continua și după încheierea proiectului de 10 ani. În momentul de față, spune Marton, sunt plantați 1.2000 de copaci într-un cartier care are mare nevoie de ei.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger