New York-ul îi plăteşte pe locatarii locuinţelor publice să picteze pereţii clădirilor, inspiraţi de tematici sociale

0

Consiliul local din New York va aloca, începând cu luna februarie, 500.00 de dolari pentru pictarea pereţilor locuinţelor publice şi îi va plăti pe oamenii care trăiesc în ele pentru a le proiecta şi executa, picturile murale  scrie Smithsonian. Această iniţiativă face parte dintr-un plan pe 10 ani al edililor, început în mai anul trecut, de a face aceste locuinţe, care asigură chirii mai mici, mai plăcute pentru locuit, mai sigure şi mai sănătoase. Autorităţile vor colabora cu o organizaţie artistică non-profit din Brooklyn, Groundswell, care ajută grupurile comunitare să facă artă publică cu mesaj. Artiştii organizaţiei vor face echipă cu locatari de 16-24 de ani pentru a-i ghida pe aceştia din urmă să facă picturi murale pe tematici sociale.

Locatarii vor fi plătiţi pentru asta, iar artiştii îi vor implica într-un proces care va include adunări comunitare, interviuri şi documentări pe marginea istoriei locale, pentru a-i ajuta să decidă cum pot ilustra mai bine problemele comunităţilor lor. New York-ul finanţează picturi pe pereţii locuinţelor publice încă din anii ’30, când Proiectul artistic federal, creat pentru a genera joburi după Marea criză economică din SUA, a finanţat o serie de picturi murale pentru un ansamblu rezidenţial din Brooklyn. În plus, arta a fost folosită pentru a ilustra problemele din locuinţele publice americane. De exemplu, în anii ’70, o serie de picturi murale din ansamblul de locuinţe Estrada Courts din Los Angeles, ilustrând rasismul faţă de imigranţii proaspăt sosiţi, a contribuit la lansarea mişcării Chicano Mural Act, care a detaliat chinurile prin care treceau imigranţii mexicani în State. La rândul ei, organizaţia Groundswell, implicată în peste 500 de picturi murale din 1996 încoace, a adresat subiecte precum relaţiile dintre poliţişti şi civili sau rata mare de sinucideri în rândul adolescenţilor gay.

Potrivit organizaţiei, proiectul are trei mari obiective: să le asigure tinerilor joburi şi şansa de a face o muncă colaborativă cu un impact pozitiv asupra locului în care trăiesc; să le ofere locatarilor din locuinţele publice o modalitate de a-şi remodela mediul în care trăiesc într-o manieră care le reflectă grijile şi poveştile; şi să facă din cartierele lor locuri mai plăcute şi mai pline de viaţă. Ansamblurile de locuinţe publice din SUA (housing projects) se confruntă cu un grad ridicat de îmbătrânire a locatarilor, cu clădiri deteriorate şi violenţă, iar arta publică se poate dovedi un instrument eficient pentru reducerea stigmei care le-a fost asociată. “Aş putea spune că în niciun alt moment din istorie nu a existat o desconsiderare mai mare pentru vieţile oamenilor de culoare din locuinţele publice”, a spus preşedintele consiliului local din New York, Ritchie Torres. “Cum se pot explica altfel deceniile de lipsă de investiţii în locuinţele publice la fiecare nivel al guvernării?”.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger