New York-ul celebrează 10 ani de când a interzis fumatul în locurile publice

2

În urmă cu zece ani, autorităţile New York-ului au decis interzicerea totală a fumatului în spaţiile publice închise, o decizie urmată, ulterior, şi de alte hotărâri similare care au vizat spaţii publice deschise, precum parcurile, spre exemplu. Oficialii oraşului spun că decizia de acum 10 ani a prevenit 10.000 de morţi premature şi nu a afectat localurile metropolei, aşa cum se anticipa în urmă cu un deceniu.

 

 

„Cu cât sunt mai puţin locuitori ai New York-ului care fumează, cu atât trăim cu toţii mai mult”, a declarat primarul oraşului, Michael Bloomberg. El a spus că toate temerile celor care au criticat decizia (că interdicţia va afecta restaurantele, barurile şi alte locuri de acest gen) s-au dovedit nefondate. „Acum zece ani, mulţi au prezis sfârşitul ospitalităţii, al restaurantelor, al turismului şi al industriilor conexe. După zece ani, industriile cu pricina înfloresc şi nimeni nu doreşte revenirea la perioada în care fumul invada barurile şi restaurantele”, a mai spus primarul. Potrivit unui raport al departamentului de sănătate al municipalităţii, numărul de fumători adulţi a scăzut la 15% (în 2011) de la 21,5% (2002). Totuşi, spun datele statistice, fumatul rămâne principala cauză a morţilor premature înregistrate în oraş.

În luna aceasta, primarul Bloomberg a dezvăluit faptul că plănuieşte să solicite magazinelor să ascundă ţigările şi produsele de tutun de la vedere (să nu le mai afişeze în mod direct, în ochii clienţilor), o măsură care, crede el, va ajuta la reducerea în continuare a numărului de fumători, în special în rândul tinerilor. Totodată, primarul vrea să restricţioneze accesul la ţigări ieftine, de contrabandă, prin alte măsuri dure luate împotriva acestui tip de piaţă. El a interzis şi vânzarea băuturilor răcoritoare în pahare de dimensiuni mari, în oraş, dar decizia a fost blocată în instanţă, după apelul companiilor producătoare de sucuri şi băuturi carbogazoase. Bloomberg a anunţat că, la rândul său, va contesta blocajul şi speră să obţină o decizie judecătorească menită să susţină interdicţia.

 

Sursa: BBC

 


2 comentarii

  1. Pingback: 10 ani de când a INTERZIS FUMATUL în spaţiile publice închise. Efectele acestei decizii - ROSITE - STIRI ONLINE | POLITICA | MONDEN | AFACERI |

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger