Statele americane New York şi California se întrec care să devină primul în care să fie pusă în practică interdicţia privind microgranulele care se utilizează la fabricarea mai multor produse cosmetice, scrie TreeHugger. Aceste mici granule din plastic servesc drept exfolianţi în produse de îngrijire corporală precum loţiuni de duş sau diverse geluri anticelulitice, spre exemplu. Însă ele sunt un pericol real pentru mediu, susţin specialiştii.
Micile particule de plastic se strecoară fără probleme prin staţiile de filtrare a apei menajere şi ajung în lacuri, râuri şi oceane. Odată intrate în mediul acvatic, sunt ingerate de peşti sau alte forme de viaţă marină. Iar asta reprezintă un real pericol pentru multe specii, susţin specialiştii. În statul California, legislaţia de dată recentă propune ca toate produsele care conţin astfel de microgranule să fie interzise. „Este important să oprim această problemă înainte să devină una de scară globală, care să ceară o reacţie pe măsură. Ştim suficient de multe lucruri despre biologia marină încât să realizăm că magnitudinea problemei va creşte”, declară Richard Bloom, reprezentat al statului, pentru The LA Times.
Legislaţia statului New York merge şi mai departe cu propunerile: nu doar că solicită interzicerea produselor de la vânzare, ci şi producţia, fabricarea şi distribuirea oricărui produs cosmetic care conţine bucăţele de plastic de 5 mm grosime sau mai mici. Unii producători de cosmetice s-au grăbit, deja, să anunţe că vor renunţa la folosirea acestor microgranule în produsele lor (între aceştia se numără şi branduri precum Body Shop, Johnson & Johnson sau Unilever). Producătorii au la dispoziţie, de altfel, mai multe alternative naturale, precum boabele de cacao sau sâmburii caiselor. Dacă un consumator de astfel de produse nu doreşte să achiziţioneze cosmetice cu microgranule de plastic în ele, este sfătuit de către Natural Resources Defense Counsel să nu cumpere produse care conţin, conform etichetei, „polyethylene” sau „polypropylene”.
Sursa, foto şi mai multe detalii: TreeHugger
Puteţi citi şi:
2 comentarii
incercati sa traduceti mai bine….ce-s alea “porii caiselor” ?
Ai dreptate. Este tradus din “apricot pits”, deci sâmburi de caisă.