Neuroeconomiştii

0

Neuroeconomiştii activează într-un câmp nou, convinşi că deciziile financiare se nasc din conexiuni neuronale. Aceşti noi specialişti se folosesc de scanări cerebrale pentru a afla ce se întâmplă în mintea unui om atunci când caută recompense, când încearcă să evite riscuri sau ia decizii iraţionale deşi raţiunea i se activează în creier.

Neuroeconomiştii spun că atunci când oamenii resping ceea ce ei cred că e o ofertă proastă, li se activează regiunea cerebrală asociată cu dezgustul – insula, mai mult decât zonele creierului implicate în calcul raţional. În alte cuvinte, în astfel de cazuri, emoţiile negative ale unei persoane îi depăşesc în intensitate pornirile raţionale. Iar când o persoană are impresia că a cheltuit prea mult pe un bun sau serviciu, se aprinde striatum, o regiune cerebrală ce gravitează în jurul recompenselor, pentru că îi e frică să nu piardă ceva.

În acest din urmă studiu, subiecţii au fost motivaţi mai degrabă de frica de a pierde ceva decât de bucuria de a câştiga. Iar asta, spun euroconomiştii, ar putea explica de ce oamenii vor continua să-şi păstreze acţiunile aflate în pierdere – vor să evite să recunoască o pierdere. Aflaţi mai multe detalii pe Smithsonian.com.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger