Neo-naziștii nemți s-au apucat de ferme organice

0

Unul din cinci germani cumpără constant produse alimentare crescute organic, scrie The New Yorker, majoritatea crezând că provin de la ferme cu idei progresiste de stânga. În Germania, însă, a apărut un nou fenomen: extremiștii de dreapta luptă pentru protecția mediului și iau calea fermieritului organic, mai ales în Estul depopulat și rural al țării. Unii dintre ei sunt chiar vegani, cu reguli foarte stricte.

Noua mișcare pare să aibă în spate ideea “sângelui și a pământului” adoptată de naziști pentru a descrie o legătură cvasi-mistică între pământ și identitatea etnică. Astăzi, neo-naziștii încă se mândresc cu legile de protecție a mediului promulgate de Hitler, care au rămas în vigoare până în anii ’70 și chiar și Partidul Verde din Germania a avut la bază un grup de extremă dreaptă, înăbușit până la urmă de stângiști. Cu toate atea, numărul fermierilor organici de dreapta este mic în momentul de față, pentru că, după cum spune Alexander Gerber, președintele ligii producătorilor organici din Germania, “în mare parte, fermieritul organic provine dintr-o mișcare progresistă, de stânga, nu dintr-una conservatoare”, așa că ideea “sângelui și a pământului” nu e dominantă. În plus, mai spune el, rezoluția din această vară a ligii a subliniat că fermieritul organic sprijină “o relație plină de respect cu natura, animalele și oamenii”, ceea ce îl face incompatibil cu ideologii care “disprețuiesc omenirea”.

Un studiu recent a arătat că aproape 16% dintre locuitorii fostei Germanii de Est au convingeri de extremă dreaptă. Acest grup eterogen înglobează tineri agresivi și bine organizați, avocați, pompieri voluntari sau colonii de familii similare cu sectele care reîncheagă legătura cu pământul și care au transformat regiunea Mecklenburg-Pomerania de Vest în ceea ce a fost botezată “Toscana neo-naziștilor”. Partidul Național-Democrat, care adună la urne doar 0,5% din voturi la nivelul întregii țări, s-a consolidat bine în Est: între 5 și 6% din voturi, ceea ce le-a asigurat locuri în legislaturile din Mecklenburg-Vorpommern și Saxonia. Pentru a-și întări statutul, membrii săi oferă asistență la birocrația șomajului, organizează petreceri pentru copii, îi duc pe vârstnici la medic sau militează, cu nuanțe xenofobe, pentru cauze de mediu – sunt împotriva “morții nucleare din partea Poloniei”, a culturilor modificate genetic de către companiile americane și a marilor ferme de porci.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger