Nemtii sunt platiti sa consume energie

12

Dupa ce a investit sume importante in energie eoliana, Germania se confrunta cu o situatie neobisnuita: in anumite parti ale tarii se produce mai multa energie decat au nevoie localnicii.

Cum infrastructura de distribuire a energiei in exces nu este bine pusa la punct, Germania are parte de cateva efecte destul de stranii, relateaza Good Magazine: in noptile cu vant din nordul tarii, consumatorii sunt platiti pentru a tine luminile aprinse.

Pentru a doua oara in acest an, cele 21.000 de turbine eoliene din Germania au produs atat de multa energie, incat autoritatile au redus facturile cetatenilor care au consumat surplusul de electricitate. De la primele plati facute in contul beneficiarilor, produse in 2008, multi nemti au ajuns sa primeasca in jur de 500 de euro pe megawatt ora.

Foto: Flickr / Jasmic.

Tags:12 comentarii

  • Niciodata. Daca prin absurd am avea energie nepoluanta cu cost zero si infinita, ANRE tot ar mai gasi o modalitate de a cere majorarea pretului. Ca ba UE, ba acciza, ba normele, ba inflatia. Preturile in Romania tot cresc, n-are asta legatura cu piata.

 1. VA rog un pic mai mult profesionalism.

  Consumul de ee din surse renovabile este subventionat nu pt ca este supraproductie ci ca pt industriile energie renovabile sa poata porni si a le crea atractive si sustenabile caci altfel nu pot concura cu industriile petroliere si alti combustibili fosili si speculei lor..
  Energia respectiva este injectat in sistemul energetic national ca orice alta energie electrica produsa din alte surse si transportat acolo unde este necesar.

  Doar acolo unde sunt consumatori insularizati se intampla asta dar si acolo au multe instalatii de productie de H2..si oricum astea sunt cazuri putine.

  • Sa ne fie cu iertare, profesionalismul exista in articolul asta. S-a mentionat deja ca “infrastructura de distribuire a energiei in exces nu este bine pusa la punct”.
   Ceea ce spui tu acolo, este in teorie, insa Germania chiar sta prost la unele infrastructuri, precum cea mentionata in articol, sau infrastructura de telefomunicatii fixe.
   Si ca sa nu te mai mire afirmatia din articol, acum 3-4 ani, in Germania existau sate ne-electrificate 😉

  • Cautati va rog in presa ce a patit ieseanul care avea (si are) casa ecologica si care producea curent electric pe care-l injecta in reteaua nationala. Ca sa nu mai faceti presupuneri. Parca in monitorul de iasi ziarul de iasi.

   • Mai ai tu linkul? N-am gasit nimic pe site-ul Ziarului de Iasi. Sunt foarte interesat de case ecologice, visul meu e sa-mi construiesc una in Romania peste niste ani..

 2. Am stat doua zile in interes de servici intr-o localitate langa Fetesti, numita Baraganu, a batut vintul toata ziua incat ar fi putut produce cateva sute de MWatti, dar suntem prea saraci ca sa traim IEFTIN.

 3. Puteau sa incalzeasca niste sere mai bine cu energia in surplus .

  Desi cred ca e o eroare de traducere a textului, practic la ei se face o plata diferentiata daca tu produci 100 kW si consumi 200 kW ti se factureaza doar 100, si respectiv invers daca produci 200KW si consumi 100 KW primesti bani pe cei 100 neutilizati.

  Ma intreb daca cineva stie ceva la noi de cind se introduce , in Ungaria a intrat deja in vigoare , orice informatie e binevenita .

 4. noi suntem in urma nemtilor cu vreo 300 de ani minim. la noi inca peste 50% din populatie isi face nevoile intr-o gaura sapata afara in curte si voi vorbiti de energie eoliana injectata in reteaua nationala??? hahaha

 5. Gigi Maybachistu' Rational on

  Geo: Amestecul de primitivism si tehnologie avansata nu e o noutate la noi, in 1876 Bucurestiul nu avea nici canalizare adevarata, nici apa de altundeva decat de la puturi si in afara centrului (Lipscani) tot a sat semana, dar tot exista un stramos al Nufarului, o spalatorie cu instalatii mecanice actionate de un motor cu abur si puturi cu pompe cu abur 😀

  Consumul surplusului de energie exista si in Belgia, de exemplu, autostrazile sunt luminate precum bulevardele de oras, deoarece in timpul noptii industria isi ia in mod evident o pauza, dar centralele nucleare continua sa functioneze, si energia trebuie sa mearga undeva (de ce nu or lumina ca lumea unele cartiere din Bruxelles in schimb, e un mister, dar si la ei se intampla lucruri ilogice).

  Intre 50% si 80% din energia consumata de belgieni, in functie de sezon, e produsa pe cale nucleara, dar totusi publicul se cam agita cerand sa fie inchise centralele. Probabil intelepciunea populara ar numi asta batere de cuie in talpa, dar in limbajul unui site ecologist ar trebui sa aiba o denumire mai pretentioasa.

 6. am incercat la mine in soc……….sa implementez constructia de turbine eoliene;pur si simplu ma bat cu morile de vant;adimnistratia imi raspunde ca nu are rost…putem sa cumparam din strainatate;si cand te gandesti ca suntem singura soc unde sunt conditii unice in europa….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger