Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună, a murit. Avea 82 de ani

0

Un comunicat adresat presei de către familia astronautului celebru în întreaga lume anunţă că acesta a murit, la vârsta de 82 de ani, în urma unor complicaţii după operaţia la inimă pe care a suferit-o la începutul acestei luni. Armstrong a făcut parte din echipajul american care a aterizat pe Lună pe 20 iulie 1969 şi este cel care a rostit celebrele cuvinte: “Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”.

 

 

Numit de preşedintele american Barack Obama „unul dintre cei mai mari eroi americani ai tuturor timpurilor”, Neil Armstrong a primit, anul trecut, Medalia de Aur a Congresului American, cea mai înaltă distincţie civilă care poate fi acordată de SUA. El a fost comandantul zborului Apollo 11, a cărui aterizare pe Lună a fost urmărită de peste 500 de milioane de telespectatori, prin intermediul televiziunii. Împreună cu colegul său, Edwin „Buzz” Aldrin, Armstrong a petrecut aproximativ trei ore pe suprafaţa Lunii, colectând mostre, realizând experimente şi fotografii. „Locurile erau pur şi simplu magnifice, dincolo de orice experienţă vizuală pe care am avut-o vreodată”, a povestit Armstrong.

Apollo 11 a fost ultima misiune spaţială a lui Armstrong. În 1971, el s-a retras din activitatea derulată la NASA şi a devenit profesor în industria aeronautică. Astronautul s-a născut în 1930 în Ohio, SUA şi a zburat pentru prima oară la vârsta de 6 ani, cu tatăl său, eveniment care i-a dezvoltat pasiunea pentru aviaţie. În timpul războiului din Coreea, a zburat pe avioane de luptă pentru marina americană, iar în 1962 s-a alăturat programului spaţial al SUA. Toţi cei care l-au cunoscut au spus că, în ciuda expunerii, a faptului că era cunoscut peste tot în lume, Armstrong a rămas o persoană modestă şi concentrată asupra lucrurilor pe care le putea realiza. „Voi rămâne întotdeauna un inginer cam plictisitor”, a spus el în februarie 2000, într-una din rarele sale apariţii publice. Dincolo de controversa iscată de teoria conspiraţiei, care susţine că aterizarea pe Lună a americanilor din 1969 a fost un trucaj, un film de studio, lucru pe care Armstrong l-a negat întotdeauna, activitatea lui ca membru al programului spaţial rămâne una de excepţie.

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger