Negocieri diplomatice şi cenzură: Cazul activistului orb care a evadat vineri

0

Vinerea trecută, celebrul avocat orb Chen Guangcheng, activist împotriva politicii unicului copil în China, a anunţat într-o postare online că a evadat din locuinţa sa după 19 luni de arest la domiciliu. Activistul, care a descris într-un clip video abuzurile la care a fost supus, numind şi făptaşii, s-ar afla acum în sediul ambasadei SUA din Beijing, spun apropiaţii lui, iar oficialii chinezi şi cei americani negociază soarta lui. Între timp, cenzura chineză a blocat orice ştire despre evadarea sa în statul asiatic.

 

 

Dacă daţi căutare după “Abing” (un cântăreţ chinez orb) “The Shawshank Redemption” (un film despre o evadare), zborul “UA898” sau “CNN” pe Sina Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter-ului, primiţi următorul mesaj: “Conform legilor şi politicilor relevante, rezultatele nu pot fi afişate”, scrie CNN. Aceşti termeni s-au alăturat unei liste în creştere de cuvinte cheie blocate de cenzorii chinezi pentru a împiedica publicul să afle veşti despre activistul pentru drepturile omului evadat vineri. Între timp, un oficial american, Kurt Campbell, a efectuat o vizită nepropragamată la Beijing, potrivit NPR.org, aparent pentru a negocia soarta dizidentului despre care se spune că se află sub protecţie americană.

Chen a devenit celebru după ce a expus avorturi ilegale realizate sub presiunea autorităţilor locale şi a petrecut apoi patru ani în închisoare pe motiv că a produs daune în mod intenţionat proprietăţii private şi că a adunat o mulţime de protestatari pentru a întrerupe traficul. Activistul Hu Jia, care s-a întâlnit cu Chen în Beijing imediat după evadarea sa şi care a fost reţinut şi chestionat la rândul său de poliţie timp de 24 de ore, a spus pentru NPR că acesta se afla într-o dispoziţie bună în timpul întrevederii, însă avea sânge în scaun, ceea ce a stârnit îngrijorări privind starea sa de sănătate.

Dacă ştirea despre evadarea sa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume, publicaţiile din China, care sunt toate controlate de stat, au ignorat în mare parte povestea, iar internetul din statul asiatic a fost curăţat de orice informaţie despre acest caz, după cum am precizat mai sus. În ciuda cenzurii, însă, chinezii interesaţi de astfel de informaţii vor găsi tertipuri pentru a le afla şi răspândi, după cum s-a pronunţat pentru CNN Jeremy Goldkorn, comentator pe marginea pieţei de social media din China. Unul dintre ele este folosirea unor nume de cod.

Cele evidente, precum iniţialele “CGC” sau “orb” au fost depistate rapid şi introduse pe lista neagră a cenzorilor, după care utilizatorii reţelei Sina Weibo au încercat “Abing”, numele unui celebru muzician chinez de secol XX. “The Shawshank Redemption” a fost folosit pentru a se face o paralelă între evadarea lui Chen şi cea a personajului din film, iar numărul de zbor “UA898” a circulat ca viral vinerea trecută, pentru că s-a zvonit că Chen s-ar fi aflat la bordul acelui avion în drum spre SUA (o alarmă falsă, din câte s-a dovedit). Alte cuvinte care au fost interzise au fost “Dongshigu” (satul natal al activistului), “ambasada SUA” şi “perlă” – porecla unui prieten de-ai lui Chen, He Peirong, care l-a condus cu maşina la Beijing după evadare şi care a fost reţinut de forţele de ordine după ce s-a răspândit vestea.

În momentul de faţă, nu se ştie care sunt aşteptările avocatului orb. Prietenul său Hu Jia a spus că şi-ar fi exprimat dorinţa de a rămâne în China în loc să ceară azil politic. Un caz similar a fost înregistrat în 1989, când dizidentul Fang Lizhi a cerut azil la Ambasada SUA din Beijing, unde a petrecut un an întreg până ca Beijingul să-i dea permisiunea de a pleca. Cazul lui Chen pare să fie însă mai complicat, scrie NPR, şi asta pentru că se zvoneşte că autorităţile chineze ar fi reţinut o parte din susţinătorii şi rudele activistului, de care s-ar putea folosi pentru negocieri.

 

 

Mai multe detalii puteţi afla pe CNN şi NPR.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger