Ne putem influenţa visele?

0

O echipă de oameni de ştiinţă britanici a demarat un studiu cu scopul de a afla dacă este posibil ca oamenii să îşi influenţeze visele. Întrebarea lor nu mai este de ce visăm ceea ce visăm, ci dacă putem controla ceea ce visăm, dacă putem visa ceea ce dorim şi cum ar fi posibil acest lucru?

 

 

Pentru experimentele lor, cercetătorii au creat o aplicaţie dedicată telefoanelor mobile de tip smartphone, care reproduce sunete precum cele ale păsărilor din păduri sau ale valurilor lovindu-se de mal. Teoria lor, care stă la baza aplicaţiei, este că sunetele plăcute induc o stare de bine şi, deci, duc la vise frumoase, pozitive. Coordonatorul cercetării, profesorul Richard Wiseman, lansează această aplicaţie în cadrul festivalului internaţional de ştiinţă găzduit de Edinburgh (Marea Britanie) şi speră să atragă mii de oameni ca participanţi la experimente. El a renunţat la ideea de a recruta participanţi desemnaţi şi se bazează pe voluntariatul maselor, dat fiind că subiectul „ce visăm” este important pentru oricine, indiferent de statut social, carieră etc.

Sunetele din aplicaţie rulează cam 20 de minute, dar nu când „subiectul” experimentului este treaz, ci atunci când doarme – practic, aplicaţia este pornită înainte de ora la care el a stabilit să se trezească. Aplicaţia monitorizează activitatea cerebrală a participantului şi percepe momentul în care acesta a început să viseze – iar atunci pornesc sunetele. Când aplicaţia percepe că visul s-a terminat, declanşează alarma de trezire. Persoana astfel participantă la experiment (care decurge la ea acasă, în patul său) trimite, apoi, o descriere a visului avut către baza de date a experimentului (numit „Dream Catcher”). „Un somn bun, cu vise plăcute, va impulsiona productivitatea şi creativitatea unei persoane, de asta este esenţial pentru buna stare fizică şi psihică a noastră, a tuturor. Dar acum ştim prea puţine despre cum să ne influenţăm visele, aşa că, prin acest experiment de masă, sperăm să schimbăm acest lucru”, a declarat profesorul Wiseman despre studiul său.

 

Sursa: BBC News

Foto: My.opera.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger