Ne place să ştim dinainte finalul poveştilor

0

Mai insuportabili decît cei care povestesc în amănunt un film sau o carte sunt cei care povestesc o carte sau un film şi dezvăluie finalul. Ni se pare că ne-au stricat tot hazul şi totuşi un studiu experimental arată că spoilerele ne sporesc plăcerea.

Departamentul de Psihologie al Universităţii din California a coordonat un studiu în care au folosit 12 povestiri, unele cu final neaşteptat, unele poliţiste şi unele fără nici o surpriză la sfîrşit. Povestirile le-au fost livrate subiecţilor în diverse forme, cu finalul anunţat dinainte, cu finalul anunţat în interior sau fără nici un spoiler.

Cea mai mare plăcere le-au făcut cititorilor poveştile în care finalul era dezvăluit dinainte, chiar şi cînd acestea erau poliţiste. O explicaţie ar fi că de fapt plotul nu are prea mare importanţă. Unul dintre profesorii care au coordonat studiul a spus că „Intriga e doar un pretext pentru o poveste bine scrisă. Plăcerea e în felul în care e scrisă, nu în ce se întîmplă neapărat. E şi mai uşor să citeşti o poveste al cărei final îl ştii, e mai uşor de procesat. Oricum, noi citim aceleaşi cărţi şi vedem aceleaşi filme de mai multe ori fără nici o problemă”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger