Neîndreptăm spre a şasea extincţie în masă a animalelor?

0

Cercetătorii de la Universitatea din California cred că declinul populaţiilor de animale, de la broaşte la peşti şi tigri, este la fel de rapid precum în cazul ultimelor cinci extincţii din ultimii 540 de milioane de ani, informează Telegraph.

Studiul acestora evaluează stadiul în care se află mamiferele şi alte specii în ce priveşte extincţia, comparativ cu în urmă cu 540 de milioane de ani. “Dacă ne uităm doar la mamiferele periclitate – adică la cele unde riscul de dispariţie este de 50% la următoarele trei generaţii – şi presupunem că vor dispărea în 1.000 de ani, asta ne duce în afara normalului şi ne spune că ne îndreptăm spre o extincţie în masă”, spune profesorul Anthony Barnosky.

“Dacă speciile ameninţate momentan – cele clasificate în mod oficial ca pe cale de dispariţie, periclitate sau vulnerabile – chiar ar dispărea şi rata de dispariţie ar continua, a şasea extincţie în masă ar avea loc în următoarele între 3 şi 22 de secole”, mai spune acesta.

Cu toate acestea, profesorul spune că nu este prea târziu să salvăm mamiferele ameninţate şi alte specii pe cale de dispariţie. Asta înseamnă combaterea distrugerii habitatelor, speciilor invasive, bolilor şi încălzirii globale.

“Până acum, doar 1-2% dintre toate speciile au dispărut dintre grupurile pe care le putem analiza în mod clar, deci după aceste numere nu suntem foarte avansaţi pe calea extincţiei”, mai spune cercetătorul.

Biologii estimează că în ultimii 500 de ani, cel puţin 80 de specii de mamifere au dispărut dintr-un total de 5.570 de specii. Estimarea privind rata de extincţie este de mai puţin de două specii dispărute la un milion de ani, dar rata din present a crescut. “Se pare că rata extincţiilor din perioada modernă seamănă cu rata din perioada extincţiilor în masă”, concluzionează profesorul.

Foto: Flickr / donjd2

Citiţi şi:

Oamenii de ştiinţă se străduiesc să salveze orhideele de la extincţie

Stridiile au dispărut din punct de vedere funcţional

Încă o şansă pentru Ariile Protejate. Poate ultima

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger