Ne face cîștigul la loto mai fericiți?

1

În fiecare an, americanii cheltuie în total 7 miliarde de dolari pe bilete la film, 16 miliarde pe bilete la evenimente sportive, 24 de miliarde pe cărți și 62 de miliarde pe bilete la loterie. Mai mult de jumătate dintre americani joacă la loto și probabil europenii își încearcă norocul la fel de mult.

 

 

Toate acestea și altele despre cel mai popular joc de noroc le puteți afla din documentarul Lucky . Șansele să crezi că te vei îmbogăți la loto sînt de 1 la 5. Și cei mai pesimiști jucători cred asta. Șansele reale să cîștigi la loto (în America dar ce importanță are) sînt de 1 la 195 249 054. Pare irațional – și sînt multe convingeri iraționale legate de loterie, cea mai răspîndită fiind aceea că un bilet pe care l-ai pierdut sau l-ai dat are șanse mai mari de cîștig – dar oamenii joacă pentru emoția anticipării și de distracție. Oricît de mici ar fi șansele, ele există și îi vedem în fiecare lună pe norocoși.

Ce se întîmplă după ce cîștigi? Ești mai fericit?

Da, dar nu mai mult decît un individ într-un cărucior cu rotile, victimă a unui accident. Nu e nevoie să recitiți ultima frază, nu e nici un sens ascuns, nu e o glumă. Cercetătorii fericirii au găsit cîteva principii care susțin această paralelă (susținută și de chestionare și teste):

O mare parte din fericire ține de altceva decît de circumstanțele exterioare, ține mai degrabă de atitudine și perspectiva subiectivă.

Judecăm ceea ce trăim prin contrast cu alte evenimente, nu în raport cu un set de valori absolute; în acest fel, cîștigul la loterie poate avea un astfel de efect încît să facă toate celelalte evenimente ale vieții mai puțin plăcute; cam cum li se întîmplă consumatorilor excesivi de alcool și droguri, orice altceva pare șters prin comparație cu efectul substanțelor și astfel se explică de ce, între familie, dragoste și drog sau alcool le aleg pe acestea din urmă.

Ne obișnuim cu orice – după un timp, scaunul cu rotile nu mai pare atît de rău iar milioanele cîștigate la loterie nu ne mai par ceva atît de bun; bogații au problemele lor specifice, oricît de greu ne-ar veni să înghițim această idee.

Dacă jucați deci la loto, cel mai sigur mod în care puteți obține cît mai multă plăcere din asta e să vă cumpărați biletul cît mai devreme, la începutul săptămînii, pentru a savura mai multe zile anticiparea; dezamăgirea nu va fi mai mare, va ține tot atîtea secunde; aveți grijă însă să nu vă ia de cap anticiparea și să cheltuieți bani în contul viitorului cîștig.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger