Ne e frică de natură, nu ştim ce e bun pentru noi

3

Gluma lui Woody Allen “Nu am încredere în aerul pe care nu îl pot vedea”, care se referă la lipsa lui de disponibilitate pentru a ieşi din oraş, nu e doar scuza unui nevrotic speriat de natură. Majoritatea dintre noi gîndim aşa.

Două experimente făcute de Carleton University demonstrează cît de rupţi sunt oamenii moderni de natură.

Primul experiment arată, dacă mai era nevoie, că o plimbare printre copaci, la aer curat, e mai plăcută decît timpul petrecut în interior, în casă sau pe străzi, între betoane. Diferenţa e semnificativă, subiecţilor li s-a cuantificat gradul de bună-dispoziţie din ambele situaţii şi plimbarea în natură a cîştigat net, ca intensitate, în faţa distracţiilor de interior.

Suntem deci mai fericiţi cînd ieşim la aer. Dar ştim totuşi asta? A doilea experiment, care îl precede, cronologic, pe celălalt, a constat în evaluarea, de către aceiaşi subiecţi, a celor două tipuri de activităţi. Înainte să iasă printre copaci, subiecţii au prevăzut că nu se vor simţi aşa de bine în natură. De cîte ori vi s-a propus o ieşire în afara oraşului şi nu v-aţi gîndit cu scepticism la această perspectivă? Insectele, lipsa confortului, nesiguranţa, drumul lung pînă la oaza de verdeaţă, toate par argumente valabile pentru a rămîne acasă. Dar cînd au fost scoşi pe teren, scepticii şi-au schimbat radical părerea. Vă sună cunoscută replica „Vezi, şi tu voiai să rămînem acasă”? E o situaţie frecventă: partenerul încearcă să vă scoată la soare şi trebuie să lupte cu inerţia dumneavoastră, cu previziunile de-a dreptul sumbre uneori: „O să plouă, o să ne înecăm în noroi, o să facem pneumonie”.

Suntem atît de prinşi de inerţie, încît anticipăm prost şi nu reuşim să ne imaginăm plăcerea de care, în mod sigur şi demonstrat, ne-am bucura dacă am ieşi pur şi simplu din casă. Aceste predicţii greşite ne determină în mod fatal şi programul şi stilul de viaţă şi de aceea ar fi bine să nu ne mai luăm după premoniţiile noastre şi să încercăm şi puţin aer curat, invizibil, pentru că nu are ce să ne strice, dimpotrivă.


3 comentarii

  1. Pingback: “Ne e frică de natură, nu ştim ce e bun pentru noi” « bicicleta galbenă

  2. Pingback: Peisajele naturale ne fac mai deştepţi | TOTB.ro - Think Outside the Box

  3. Pingback: “Ne e frică de natură, nu ştim ce e bun pentru noi” | BICICLETA GALBENĂ

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger