Planurile de depozitare a 600 de tone de deșeuri periculoase pe zi la Năvodari au ajuns în instanță

0

ANPM și-a dat acordul pentru construcția unui depozit de deșeuri pe raza localității Năvodari, unde ar urma să se depoziteze nu mai puțin de 600 de tone de deșeuri pe zi, pe o înălțime de până la o cotă +95 metri, adică un adevărat munte. Acesta aparține firmei italiene Ecological Center, deținută de omul de afaceri Roberto Vincentelli, care a folosit acte şi certificate de urbanism invalide inducând în eroare instanţele judecătoreşti. El a obținut o sentință care îl obligă pe primarul localității să emită autorizația de construcție pentru depozitul de deșeuri.

Potrivit sentinței, primarul plătește zilnic penalizări pentru refuzul de a elibera autorizația, iar aceasta poate fi revizuită doar dacă se anulează certificatele de urbanism obținute ilegal, explică, pentru Think Outside the Box, procurorul Teodor Niță, care a întocmit rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța prin care au fost trimise în judecată Roberto Vincentelli și alte aproximativ zece persoane, printre care și angajaţi ai ANPM.

În această manieră, ar fi urmat, potrivit interesului SC ECOLOGICAL CENTER SA, şi în opoziţie totală cu al cetăţenilor oraşului, să fi fost primite spre depozitare, pe raza oraşului Năvodari, pe un amplasament situat mult sub limita de 1000 metri de la prima casă locuită, deşeuri cancerigene, toxice, cianuri, şi alte categorii de deşeuri periculoase, în catalogarea dată de OUG 78/2000 şi cu încălcarea în această manieră a HG 349/2005.

Numai cianurile care ar fi trebuit depozitate acolo depăşesc cifra de 200.000 tone (10.000 de basculante cu cianuri care ar fi urmat să tranziteze oraşul în trei ani, mai precis o medie de 10/zi).

Roberto Vincentelli a fost reţinut de poliţia din Constanţa vineri şi este învinuit că la data de 18 noiembrie 2010 a oferit 4.500 euro/ lunar mită actualului primar Nicolae Matei, prin intermediul unei firme străine, pentru ca acesta să elibereze ilegal autorizaţia de construcţie.

În prezent, orice lucrări de construcție ale depozitului sunt sistate până la soluționarea dosarului, al cărui prim termen de judecată este 6 octombrie.

Foto: romanialibera.ro


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger