Voyager 1 se află de decenii pe drumul către marginea sistemului nostru solar, dar oamenii de ştiinţă care o monitorizează nu erau siguri dacă a părăsit sau nu acest sistem, pentru că nicio altă navetă nu a ajuns atât de departe până acum. Voyager a fost lansată în anul 1977 cu misiunea de a studia graniţele îndepărtate ale sistemului nostru solar.
În baza probelor transmise de navetă, în cele din urmă astronomii spun că au identificat o regiune nouă a spaţiului cosmic în care a ajuns aceasta. Regiunea se numeşte „zona de amortizare helio-izolată” şi se consideră că reprezintă ultimul popas înainte de spaţiul interstelar. Până acum, Voyager a „vizitat” Jupiter şi Saturn pentru câţiva ani, după lansare, apoi s-a îndreptat către zonele necunoscute şi îndepărtate ale sistemului solar în care ne aflăm, ajungând, acum, în această zonă de amortizare.
Regiunea spaţială respectivă este descrisă drept linia de graniţă (ultima graniţă) a sistemului nostru solar. Instrumentele aflate la bordul navetei au transmis date care arată că aceasta s-a „scufundat” de câteva ori până acum în acest spaţiu nou, în care se adună şi particule emise de Soare şi radiaţii cosmice intense. Naveta Voyager 1 poartă cu ea o celebră înregistrare cu sunete de pe Pământ şi inscripţii care să spună oricărei entităţi întâlnite pe drum cine suntem şi unde ne aflăm. În anul 2020, naveta va începe să îşi piardă din energie, dar nici nu se va mai afla sub influenţa Soarelui; cel mai probabil, va hoinări la nesfârşit prin spaţiu, dar s-ar putea ca noi să nu avem cum să mai ştim asta vreodată.
Sursa şi foto: Geek