Nevoia de a găsi noi modalități de captare a energiilor verzi, care să asigure necesitățile de consum ale omenirii, este un subiect de discuție pentru toți cercetătorii lumii. Aceștia propun mereu diverse metode, în special pentru captarea, trasferul și stocarea eficientă a energiei solare.
Profesorul chimist Greg Scholes (Universitatea din Toronto) atrage atenția, însă, că ar trebui să ne uităm nu mai departe de ce este sub nasul și în jurul nostru pentru mult-doritele soluții: în natură. Sistemele complexe din frunze și plante, în general, sunt cheia soluțiilor așteptate de omenire, susține profesorul Scholes. ”Producerea energiei pe baza luminii solare începe, cel mai adesea, prin absorbirea luminii de un ansamblu de molecule. Energia este stocată sub formă de electroni și apoi transferată într-un reactor. În orice sistem biologic este același lucru”, explică chimistul. În articolul său apărut în revista Nature Chemistry, împreună cu specialiști de la alte universități, Scholes analizează fenomenele din natură și oferă un cadru pentru realizarea sistemelor de captare care să conducă fluxul de energie pe distanțe lungi sau în moduri complexe.
Studiul a pornit de la provocarea captării și utilizării energiei solare în timp util (lumina solară este captată de molecule și stocată pentru o bucată foarte scurtă de timp, a miliarda parte dintr-o secundă). ”Răspunsul stă în fotosinteză, în natură. După modelul frunzelor, am realizat un circuit molecular care este de 10 ori mai mic decât cel mai subțire fir electric dintr-un procesor de calculator. Acest circuit poate controla, regulariza, direcționa și amplifica energia solară brută captată prin pigmenți făcuți de mâna omului, reușind, astfel, să prevină pierderea energiei înainte ca aceasta să își poată face treaba”, a explicat Scholes.
Sursa și foto: Science Daily