Nasul electronic care detectează chimicalele dăunătoare din aer

0

O echipă de cercetători de la Universitatea Riverside din California, SUA, a creat o tehnologie pe bază de senzori care ar putea avea numeroase aplicaţii utile în protecţia şi managementul mediului, dar şi în sănătate sau chiar securitatea naţională. Este vorba de un “nas electronic”, capabil să detecteze chiar şi cantităţi mici de chimicale periculoase transmise pe calea aerului, de la pesticide la emisii de gaze, la scurgeri de gaze sau agenţi chimici folosiţi ca arsenal de război.

 

 

Prototipul iniţial (foto sus, în dreapta imaginii) încape într-o mână şi include un cip de computer, porturi USB şi senzori de temperatură şi umiditate. Oamenii de ştiinţă lucrează acum la un al doilea prototip, care să aibă şi un sistem GPS, o unitate Bluetooth şi Wi-Fi, pentru a putea fi conectat la un smartphone sau la internet. De asemenea, ei speră să îi reducă şi mai mult dimensiunile, până la mărimea unei cărţi de credit. Senzorii săi vor fi capabili să detecteze cel puţin opt toxine diferite din aer.

Cercetarea şi crearea prototipului au fost coordonate de Nosang Myung, dar producţia efectivă a gadget-ului aparţine companiei Nano Engineered Applications, Inc., care speră ca într-un an să aibă gata o versiune comercială a dispozitivului, cu care să iasă pe piaţă. Momentan, inginerii companiei scriu programe pentru dispozitiv; ei cred că prima utilizare a acestuia va fi în domeniul industrial, unde firmele îl pot folosi pentru a detecta chiar şi cele mai mici scurgeri ori emisii de gaze sau toxine letale. Cheia acestui nas electronic este un nanosenzor, la care Myung a început să lucreze încă de acum opt ani. Acesta are nanotuburi de carbon, de 100.000 de ori mai subţiri decât un fir de păr uman.

Aplicaţiile dispozitivului pot fi numeroase şi variate: spre exemplu, persoanele care suferă de astm ar putea duce cu ele o unitate portabilă de acest tip, pentru a monitoriza constant aerul pe care îl respiră pe unde merg şi a şti ce zone să evite (sau de către soldaţii aflaţi în zone de conflict armat, care ar putea detecta, astfel, potenţiale toxine în aer). În managementul şi protecţia mediului, dispozitivul poate fi utilizat pentru a detecta scurgeri de gaze sau de alte substanţe cu potenţial periculos pentru mediu.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger