Născut pentru a fi liber

0

Doar 1.590 de urşi panda uriaşi mai trăiesc în sălbăticie, pe planetă, în regiuni din China centrală. Specia este considerată pe cale de dispariţie, uriaşii blânzi fiind printre cele mai rare animale de pe Pământ.

 

 

În aceste condiţii, guvernul chinez a înfiinţat peste 50 de rezervaţii unde se încearcă salvarea şi revigorarea speciei. Experţi din diferite colţuri ale lumii depun eforturi, alături de cei chinezi, pentru a creşte populaţia de uriaşi panda din lume; printre altele, munca lor presupune să crească pui de panda în captivitate (pui născuţi în urma inseminării artificiale), dar în regiuni care să semene foarte mult cu sălbăticia în care un panda ar trăi, în mod obişnuit. Odată ce puii ating o anumită vârstă şi capacitate de supravieţuire, ei sunt eliberaţi din captivitate şi duşi în rezervaţia naturală Wolong, din sud-vestul Chinei, arie protejată prin lege (foto –  pui de panda uriaş eliberat).

 

 

Odată ce un tânăr panda ajunge în Wolong, este eliberat într-o secţiune specială a rezervaţiei, transformată într-un fel de „boot camp” pentru urşii panda. Cu ajutorul mamelor lor, puii învaţă lecţii preţioase de supravieţuire – mai cu seamă, cum să îşi procure hrana şi cum să se ferească de prădători. Progresul urşilor este observat, în tăcere şi de la distanţă, de cei care îi monitorizează, camuflaţi, în aşa fel încât să nu existe pericolul ca animalele să dezvolte o relaţie apropiată şi prietenoasă cu oamenii. Când perioada de „instrucţie” se încheie, urşii panda sunt lăsaţi să hălăduiască liberi pe tot teritoriul rezervaţiei, în sălbăticie.

„Este foarte important să eliberăm urşii într-un mediu potrivit, unde să poată găsi hrană, să se poată întreţine pe termen lung şi, într-un cuvânt, unde să poată supravieţui, departe de pericolele care îi ameninţă”, explică îngrijitorii urşilor. Printre aceste pericole se numără braconajul, încurajat de cererea pe piaţa neagră de blană de urs panda, dar şi fragmentarea teritorială, cauzată de explozia construcţiilor de drumuri şi căi ferate. Un alt pericol poate fi, spre sfârşitul secolului, dispariţia bambusului, principala hrană a urşilor panda: schimbările climatice pot duce la acest lucru, avertizează oamenii de ştiinţă.

 

Sursa şi foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger