NASA: Soarele îşi va inversa în curând polii magnetici

0

Soarele se pregăteşte de o schimbare a câmpului său magnetic, un eveniment care se întâmplă odată la 11 ani (inversarea polilor magnetici). Specialiştii estimează că polaritatea se va modifica în maxim câteva luni.

 

 

Inversarea polilor magnetici ai soarelui este punctul culminant al unui ciclu solar de 11 ani şi jumătatea unui alt ciclu, mai extins, care duce soarele la maximul său de activitate. Un material video dat publicităţii de NASA descrie fenomenul schimbării polilor magnetici. „Pare că mai avem trei sau patru luni până la inversarea completă. Această schimbare va avea efecte vizibile în sistemul solar”, explică Todd Hoeksema, director al Observatorului Wilcox Solar din cadrul Universităţii Stanford. Efectele acestei schimbări asupra planetei noastre ar putea fi simţite în condiţiile meteorologice, dar mai cu seamă în cele din jurul planetei.

Inversarea polilor magnetici ai soarelui este un fenomen obişnuit al unui ciclu solar, spun specialiştii. Deşi evenimentul poate cauza neplăceri meteorologice, totodată şi oferă protecţie suplimentară împotriva radiaţiilor cosmice periculoase. Polul nord al soarelui deja a început să se deplaseze, iar polul sud îşi va începe şi el „dansul” în curând, mai spun specialiştii NASA, care urmăresc clipă de clipă activitatea soarelui.

 

 

Sursa şi foto: Live Science

Video: NASA


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger