O nouă misiune NASA de studiere a Lunii ”de la suprafață până la miez” a fost lansată în urmă cu trei zile. Este vorba de o navetă numită GRAIL, un adevărat laborator de cercetare, care și-a început călătoria de la stația spațială din Florida, SUA și va ajunge pe Lună fix în seara de Anul Nou.
Naveta are, de fapt, două componente gemene: GRAIL-A va ajunge pe Lună în ajunul anului nou, iar GRAIL-B, în prima zi a anului 2012. Cele două navete sunt alimentate cu energie solară și au misiunea de a cerceta Luna ”într-o manieră fără precedent”, după cum spun oficialii NASA. Capsulele vor zbura pe orbite în tandem în jurul Lunii, pentru a măsura câmpul gravitațional. Oficialii NASA speră că această misiune să aducă răspunsuri unor întrebări vechi despre Lună și să ofere oamenilor de știință posibilitatea unei mai bune înțelegeri asupra formării Pământului și chiar a altor planete de acest tip din sistemul solar.
Odată ajunse pe Lună, cele două vehicule spațiale au la dispoziție aproximativ 82 de zile pentru faza de colectări de mostre și analize. ”GRAIL va duce explorarea Lunii la un alt nivel, pentru că ne va oferi date despre interiorul ei, care ne vor ajuta să înțelegem cum s-a format și cum a evoluat”, a afirmat Maria Zuber, cercetător principal, de la Institutul pentru Tehnologie Massachusetts. Misiunea GRAIL este coordonată de Institutul de Tehnologie din Pasadena și face parte din Programul Discovery al NASA.
Sursa și foto: Science Daily