NASA descoperă pentru prima oară culoarea reală a unei exo-planete

0

Exo-planetele nu mai sunt demult o necunoscută pentru omenire: aventura spaţială a ultimelor decenii ne-a arătat că există multe astfel de corpuri în spaţiu. Totuşi, întrebarea “cum arată cu adevărat o exo-planetă” a rămas şi, cu ajutorul telescopului Hubble, astronomii au reuşit, în sfârşit, să afle care este culoarea reală a unei exo-planete.

 

 

Exo-planeta în cauză, botezată HD 189733b, are o culoare albastră (azur) închis, similară culorii oceanelor Pământului, văzute din spaţiu. Exo-planeta se află la 63 de ani lumină de noi şi este una dintre cele mai învecinate pe care le putem efectiv vedea atunci când trece prin faţa unei stele. Este un gigant de gaz, cu o atmosferă a cărei temperatură se ridică la peste 1.000 de grade Celsius, are vânturi extrem de puternice şi mai multe condiţii de acest gen care o fac complet neprietenoasă vieţii, aşa cum o ştim noi.

Exo-planeta este apropiată de steaua ei, dar cum lumina care o înconjoară este destul de slabă, determinarea culorii sale reale nu a fost tocmai facilă. Cu ajutorul Hubble’s Space Telescope Imaging Spectrograph, o echipă de astronomi a reuşit să identifice, însă, culoarea adevărată, în momentul în care exo-planeta a trecut pe lângă steaua ei şi cu ajutorul unor calcule (de substragere). Motivul pentru care HD 189733b este albastră sunt particulele de silicat care plutesc în atmosfera sa (care, de altfel, sunt şi teribil de tăioase, dincolo de aspectul ireal pe care îl dau planetei).

 

Sursa şi foto: Geek


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger