Un studiu recent al NASA încearcă să reamintească lumii urbane de ce copacii joacă un rol important în existenţa oraşelor şi comunităţilor urbane: copacii şi plantele nu doar oferă umbră în zilele toride, ci au impact asupra temperaturii înregistrate la sol într-un spaţiu urban.
Copacii eliberează vapori de apă într-un mod similar celui în care oamenii transpiră (de aceea procesul a primit numele “evapo-transpiraţie”), lucru care se întâmplă prin porii frunzelor şi ramurilor. Procesul este cunoscut, dar studiul NASA a dus analiza mai departe, încercând să vadă cum acest proces afectează temperatura urbană, în comparaţie cu mediul înconjurător al unui spaţiu urban. Astfel, cu ajutorul datelor de satelit şi măsurătorilor de mare precizie, oamenii de ştiinţă ai NASA au descoperit că zonele urbane cu 65% verdeaţă au o temperatură cu puţin mai ridicată decât mediul lor înconjurător (cu 1,3 grade Celsius), în vreme ce zonele urbane cu mai puţină verdeaţă au o temperatură mai ridicată (în medie, cu 1,6 grade Celsius).
Dacă luăm în calcul faptul că un grad diferenţă în cazul temperaturii duce la o creştere cu 20% a consumului de aer condiţionat, este uşor de înţeles ce efecte are, de fapt, vegetaţia asupra consumului de energie al unui oraş. Studiul NASA a fost realizat numai cu date şi măsurători de pe teritoriul SUA, dar situaţia este similară oricăror alte spaţii urbane din lume. Cercetarea a stabilit, încă o dată, şi că în oraşele mici diferenţele de temperatură faţă de mediul înconjurător erau mai puţin pronunţate decât în cazul oraşelor mari. Autorii studiului speră ca rezultatele publicate de ei să ajute planificatorii urbani să găsească soluţii mai bune de includere a copacilor şi altor forme de vegetaţie în construcţia oraşelor.
Sursa, foto şi mai multe detalii: Science Alert