NASA a publicat o carte despre cum să comunicăm cu extratereştrii

0

O carte electronică publicată de SETI despre ce să facem în eventualitatea contactului civilizaţiei umane cu alte civilizaţii, extraterestre, este disponibilă gratuit pentru toţi cei interesaţi nu doar de activitatea SETI, ci şi de subiectul civilizaţiilor extraterestre în general, scrie site-ul From Quarks To Quasars.

 

 

SETI este un program de cercetare non-profit asociat NASA, al cărui nume vine de la activitatea sa: Search for Extraterrestrial Intelligence (în căutarea vieţii extraterestre). Încă din anul 1985, cei care activează în cadrul organizaţiei au cercetat spaţiul cosmic în speranţa descoperirii altor forme de viaţă decât cele ştiute de noi şi au încercat să anticipeze toate problemele care ar putea apărea la o eventuală întâlnire a civilizaţiei noastre cu o alta. Aceste probleme pot fi legate fie de distanţele uriaşe de parcurs între lumi, fie de ce ar trebui să facem pentru a evita un conflict intergalactic, fie de cum ar trebui să comunicăm cu alte civilizaţii. Cartea lansată de SETI vorbeşte despre toate aceste aspecte, oferind publicului o parte din rezultatele cercetării desfăşurate de atâţia ani în cadrul acestui program.

Cartea prezintă problemele, dar şi progresele făcute în căutarea comunicării cu civilizaţii extraterestre. De ce este important acest lucru? În anul 2010, în cadrul unui documentar, fizicianul Stephen Hawking a avertizat omenirea că extratereştrii ar putea fi mult mai avansaţi decât noi, mult mai dezvoltaţi. Dacă aşa stau lucrurile şi ei ar vizita Pământul, ar putea fie să ne exploateze, fie să ne extermine (un scenariu, de altfel, propus şi de literatura SF, pe acelaşi considerent). “Nu trebuie să ne uităm mai departe de noi, ca şi civilizaţie, pentru a vedea cum o formă de viaţă inteligentă se poate transforma în ceva ce nu am vrea să întâlnim”, spunea Hawking, referindu-se la exterminarea populaţiilor băştinaşe din multe locuri ale Terrei de către cei care au colonizat regiunile respective. Astfel că, au conchis oamenii de ştiinţă, este nevoie să avem o modalitate cuvenită de comunicare cu formele de viaţă din alte lumi.

Ca publicul să ştie şi el (cel puţin o parte din) aceste lucruri, s-a născut cartea “Archaeology, Anthropology and Interstellar Communication“, editată de către Douglas Vakoch, director în cadrul SETI al departamentului Interstellar Message Composition. Scopul cărţii este să ne pregătească pentru un eventual contact cu o civilizaţie extraterestră, dacă acesta va avea loc vreodată. Textul ne spune cum să pornim o comunicare cu extratereştrii, cum să evidenţiem cultura şi valorile noastre şi cum să procedăm în cazul dezbaterii altor subiecte. Cartea, în format PDF, se poate descărca de aici ori se poate obţine în format Kindle Reader, aici.

 

Sursa şi foto: From Quarks to Quasars

 

Puteţi citi şi:

VIDEO Extratereştrii sunt tot mai aproape. Un fan al OZN-urilor dă publicităţii cel mai clar film

Extratereştrii ar putea distruge umanitatea dacă nu reducem emisiile de gaze cu efect de seră

Politica extraterestră

Luminile oraşului – o nouă tehnică de căutare a vieţii extraterestre, sugerată de astrofizicieni

Casa Albă neagă orice contact cu extratereştrii

Religii bizare. În ce mai crede lumea

Ce obiecte trimit oamenii în spaţiu


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger