NASA a lansat, cu succes, un nou satelit, a cărui misiune este să găsească şi să urmărească dioxidul de carbon din atmosferă, gazul de seră considerat de majoritatea oamenilor de ştiinţă drept principalul vinovat pentru încălzirea globală, scrie site-ul Inhabitat, care citează pagina NASA.
Satelitul (numit Orbiting Carbon Observatory-2 – OCO-2) a fost lansat de pe coasta centrală a Californiei şi are o misiune de doi ani, care reprezintă o premieră în istoria NASA: este pentru prima oară când agenţia spaţială va colecta şi studia date despre dioxidul de carbon din atmosferă. “Schimbările climatice sunt provocarea generaţiei noastre. Cu acest satelit şi flota de sateliţi deja aflată în jurul Pământului, NASA este pregătită să înfrunte această provocare, prin documentarea şi, sperăm, înţelegerea acestor schimbări, prin prezicerea ramificaţiilor acestora şi prin diseminarea informaţiei spre beneficiul întregii societăţi”, a declarat Charles Bolden, administrator NASA.
Agenţia spaţială a mai avut o tentativă de acest tip: în anul 2009, a lansat un satelit care avea aceeaşi misiune, dar o eroare apărută la echipament a făcut ca satelitul să se prăbuşească în ocean, în regiunea antarctică. Lansat cu succes (video, mai jos), OCO-2 va orbita Pământul la o distanţă de peste 700 de kilometri şi va acoperi, în activitatea sa de monitorizare, 80% din suprafaţa planetei. Cu ajutorul datelor înregistrate de el, oamenii de ştiinţă vor afla unde şi cum au absorbit oceanele planetei jumătate din emisiile de carbon rezultate în urma evoluţiei societăţii de la revoluţia industrială, în vreme ce jumătatea cealaltă a rămas captivă în atmosfera planetei. “Misiunea satelitului este importantă şi contratimp. El va realiza măsurători de mare precizie a concentraţiei de dioxid de carbon din atmosferă, oferind baza necesară dezvoltării unor politici publice şi asumării unor decizii menite să reducă, pe viitor, ritmul producerii schimbărilor climatice”, consideră Michael Freilich, director al diviziei Earth Science Division a NASA.
Mai multe detalii, foto: NASA
Surse: Inhabitat, Huffington Post
Puteţi citi şi:
Semnalul Wi-Fi este mai rapid pe Lună decât pe Pământ
NASA a publicat o carte despre cum să comunicăm cu extratereştrii
Japonia vrea să construiască o fermă solară în spaţiul cosmic