NASA a descoperit o planetă “locuibilă”, asemănătoare Pământului

0

Agenţia Spaţială a Statelor Unite a anunţat ieri că naveta Kepler a depistat “vărul mai mare şi mai bătrân a Pământului”: prima planetă de dimensiuni comparabile cu Pământul, descoperită într-o zonă locuibilă din jurul unei stele. Noua planetă, botezată pentru moment Kepler-452b, se află la 1.400 de ani-lumină de Pământ, în constelaţia Lebedei.

Kepler-452b este cu circa 60% mai mare decât Terra şi, deşi nu se poate spune pentru moment dacă acolo există aer sau apă, până în prezent este cea mai asemănătoare planetă cu Pământul, descoperită până în ziua de azi. Gravitaţia planetei din constelaţia Lebedei este, spun oamenii de ştiinţă, de două ori mai mare decât a Pământului, iar şansele ca pe Kepler-452b să existe atmosferă sunt ridicate. Cu toate acestea, nu se cunoaşte din ce este alcătuită aceasta, singurele indicii ale cercetătorilor arătând o compoziţie mai densă decâ atmosfera terestră.

“Vărul” Terrei are nevoie de 385 de zile pentru a executa o mişcare completă de revoluţie în jurul stelei sale, comparabilă cu intervalul de 365 de zile, necesar Pământului să se rotească în jurul Soarelui. Potrivit calculelor, această nou descoperită planetă există de circa 6 miliarde de ani, timp în care, spune Jon Jenkins, cercetător în cadrul acestei misiuni, are mari şanse să fi dezvoltat forme de viaţă, dacă ar exista toate ingredientele necesare.

 

 

Înainte să fie descoperită Kepler-452b, planeta cunoscută ca fiind cea mai asemănătoare pământului era Kepler-186f, 10% mai mare decât Terra, faţă de care se află la 500 de ani-lumină. Kepler-186f primeşte însă de la steaua în jurul căreia se roteşte doar o treime din energia pe care Pământul o primeşte de la Soare.

Misiunea Kepler a fost lansată în 2009, cu scopul de a explora o parte din Calea Lactee, în căuatare de planete locuibile. Kepler scanează lumina provenită de la stele îndepărtate, urmărind puncte aproape imperceptibile pe fundalul luminos, care ar indica prezenţa unei planete. Până acum, în cadrul acestei misiuni au fost descoperite 1.000 de planete, dintre care 12 se află în zonele locuibile din apropierea stelelor în jurul cărora gravitează. Anul viitor, NASA intenţionează să lanseze Telescopul Spaţial James Webb, care să ofere oamenilor de ştiinţă detalii mai precise despre culoarea, diferenţele de sezon, condiţiile meteo şi prezenţa eventualelor forme de vegetaţie de pe aceste planete. Anul viitor, va fi lansat în spaţiu TESS, un satelit care va oferi informaţii  mărimea, masa şi detaliile astmosferice ale planetelor din jurul altor stele.

Sursa: NASA, Science Alert

Puteţi citi şi:

Stephen Hawking susţine o nouă căutare spaţială a vieţii extraterestre

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger