Narcisismul poate fi bun pentru tineri, nu și pentru adulți

1

Narcisismul are mai multe fațete, una dintre ele fiind o părere exagerată a cuiva – în comparație cu realitatea – despre meritele și capacitățile sale. Un studiu arată însă că celor foarte tineri aceasta le poate fi de folos, nu și după o anumită vîrstă.

 

 

Cercetătoarea Patrick Hill explică în studiul ei din Social Psychological and Personality Science – credem în general că narcisismul nu se schimbă de-a lungul vieții. Dar multe date ne spun că narcisismul e crescut în adolescență și la începutul maturității, pentru ca apoi să scadă. Declinul narcisismului e legat de utilitatea lui.

Hill și colaboratorii au analizat 368 de studenți și 439 de membri ai familiilor acestora, pentru a face un tablou complet al trăsăturilor narcisice ale studenților și mamelor acestora.

Ne-am uitat la trei forme diferite de narcisism, spune Hill. Prima, o supraevaluare a autorității și capacității de conducere, e credința că știi multe și oamenii ar trebui să vină la tine pentru sfaturi. A doua e exhibiționismul grandios, pompozitatea, dorința de a te da în spectacol și o apreciere deformată a talentelor și capacităților. A treia e îndreptățirea, urmată de dorința de a-i exploata pe alții pentru cîștog personal.

Din studiu reiese că tinerii care au scoruri mari la narcisismul de tip supraevaluare a capacității personale de leadership și exhibiționismul grandios raportează o satisfacție mai mare în viață decît mamele cu aceleași trăsături.
Narcisicul care se simte îndreptățit și crede că merită totul de la ceilalți e însă categoria cea mai nefericită, la orice vîrstă.

Participanții au avut o opinie proastă despre narcisici. Mamele narcisice, în special, sînt văzute ca nevrotice și lipsite de conștiință de sine. Studenții narcisici sînt văzuți ca mai puțin agreabili deși antipatia e mai mare pentru cei mai vîrstă. Aceasta sugerează că narcisicii care își păstrează imaginea grandioasă despre sine și la vîrsta de mijloc și la bătrînețe au mai multe de tras.

Oricum, credința exagerată în capacitățile și planurile sale îl poate ajuta pe un tînăr, adolescent și imediat după, să-și găsească identitatea și să navigheze prin furtuna acelor ani dificili. Mai tîrziu, aceleași trăsături sînt o problemă.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger