Nanoparticulele modifică absorbţia intestinală a nutrienţilor

0

Oamenii consumă zilnic 100 de trilioane de nanoparticule, întâlnite într-o gamă tot mai largă de produse, de la loţiuni pentru plajă, la şosete şi foarte puţin cunoscute la nivelul efectelor asupra organismului uman. Cercetătorii americani au observat recent că ele pot modifica rata de absorbţie a nutrienţilor, iar dacă absorbţia nutrienţilor este afectată, atunci ar putea fi afectată şi absorbţia toxinelor.

 

Poate ar fi bine să nu ne mai mirosim şosetele o vreme. Foto: Flickr/enmeshed

 

O expunere scurtă la 50 de nanometri de polistiren carboxilat scade rata de absorbţie a fierului cu 50%, arată cercetarea realizată de oamenii de ştiinţă de la universităţile Binghampton şi Cornell din New York. În mod surprinzător, însă, o expunere de mai lungă durată duce la sporirea acestei rate cu circa 200%. În cazul unei expuneri cronice, nanoparticulele transformă căptuşelile intestinale care sunt vitale pentru transferul de nutrienţi din alimentele ingerate în sânge. Acestea devin mai mari şi mai late şi permit fierului să pătrundă în sânge într-un ritm mult mai rapid.

Cecetarea ridică o serie de întrebări importante. În primul rând, cum afectează nanoparticulele absorbţia toxinelor? Studiul poate sugera că produsele casnice care nu sunt letale pentru copiii ce le consumă accidental pot deveni fatale dacă în amestec intră şi nanoparticulele. O altă întrebare ar fi: dacă expunerea cronică la nanoparticule modifică intestinele şi măreşte astfel suprafaţa de absorbţie, atunci toxinele excretate în mod curent cauzează mai multe pagube organelor după distribuţia lor prin sânge sau o acumulare mai rapidă a grăsimii? Se accelerează oare bioacumularea de toxine în lanţul alimentar?

Oamenii de ştiinţă speră să răspundă la aceste întrebări pe viitor, efectele nanoparticulelor fiind foarte puţin studiate, şi să-şi extindă cercetarea şi la alte minerale, cum ar fi calciul, cuprul, zincul sau vitaminele A, D, E şi K.

Sursa: Tree Hugger

Foto:


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger