Nanoboţii ar putea realiza operaţii chirurgicale delicate, în viitor

0

Plasarea unui robot (mai exact, a unui nanobot) într-un ochi uman ar putea fi următoarea inovaţie în domeniul tehnologiei medicale. Cercetători din Zurich lucrează la construcţia unor nanoboţi microscopici care să realizeze ori să ajute operaţii chirurgicale delicate.

 

 

Nanobotul inventat are un ac retractabil pentru a lua probe şi un corp cu un diametru de doar un sfert de milimetru, adică echivalentul a patru fire de păr uman puse unul lângă altul. Dată fiind această dimensiune, orice operaţie performată de nanobot ar fi neinvazivă, minimalistă. Însă dimensiunea redusă are şi un dezavantaj: nanobotul nu poate duce niciun fel de baterie sau dispozitiv.

Pentru a depăşi această problemă, cercetătorii au dezvoltat un sistem numit „OctoMag”, care foloseşte electromagneţi puşi în jurul capului pacientului pentru a alimenta robotul. Prin creşterea sau descreşterea forţei electromagneţilor, nanobotul este condus prin corpul pacientului. Deocamdată, sistemul nu este încă de folosit pe subiecţi umani, deşi cercetătorii au realizat o serie de experimente reuşite pe ochi. Ei speră să realizeze o versiune de dimensiuni şi mai mici a nanobotului.

 

 

Sursa şi foto: Mashable


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger