N-ar fi timpul pentru un nou calendar?

2

 

La această întrebare au venit cu un răspuns câţiva cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, SUA, care pretind că au descoperit o metodă mult mai bună de marcare a timpului decât calendarul din prezent. În viziunea lor, fiecare an ar fi identic cu cel de dinainte, deci n-am mai avea ani bisecţi şi întotdeauna aniversarea zilei noastre de naştere ar fi în aceeaşi zi a săptămânii.

Cercetătorii propun o revizie generală a calendarului, fără precedent în ultimii 430 de ani, de când a fost instituit calendarul gregorian folosit în prezent. Sugestia lor este de divizare a lunilor şi săptămânilor în aşa fel încât fiecare dată din calendar să pice mereu în aceeaşi zi a săptămânii, în fiecare an. Astfel, în viziunea lor, Crăciunul, spre exemplu, ar pica întotdeauna într-o zi de duminică. „Nu este un calendar atât de corect precum cel gregorian, dar categoric este mult mai convenabil”, a precizat astrofizicianul Richard Henry, unul dintre cercetătorii cu ideea noului calendar.

Henry a apreciat ca remarcabilă inventarea calendarului gregorian, care a rezolvat problema „timpului suplimentar” ce nu putea fi introdus în ciclul de 24 de ore al unei zile prin adăugarea, o dată la patru ani, a unei zile în plus la luna februarie (pentru regularizare). Dar, chiar dacă admiră realizarea, el susţine că îl deranjează faptul că zilele săptămânii pică, de la un an altul, diferit. Pentru că 365 nu este multiplu de 7, săptămânile de şapte zile nu se încadrează corect, echilibrat, în calendarul gregorian. „Astfel că toată lumea îşi reface calendarul anual, pentru şcoală, activităţi sportive sau orice altceva, lucru complet inutil”, spune cercetătorul.

Din acest motiv, propunerea sa şi a colegilor săi este de a avea un nou calendar, care să fixeze odată pentru totdeauna datele. Modelul lor presupune câte două luni consecutive a câte 30 de zile, urmate de o lună de 31 de zile. Ca să rezolve problema timpului rămas, ei propun să nu mai avem ani bisecţi, ci o săptămână în plus la finalul lunii decembrie, o dată la cinci sau şase ani. Aceasta ar fi, de fapt, o săptămână care ar regla, tot cu un ciclu de şapte zile, timpul rămas la împărţeala fiecărui an. Ideea noului calendar i-a venit în timp ce recalcula perioadele de examene şi cursuri pentru studenţii săi, a spus Henry. El este susţinut şi de un profesor economist, care spune că iregularitatea lunilor influenţează calculele diferitelor plăţi, cauzând diverse neplăceri, în vreme ce un calendar cu date fixe ar rezolva asemenea probleme.

În viziunea autorilor, noul calendar ar fi mult mai prietenos pentru mediul business, dar şi pentru perioadele de vacanţe şi sărbători, care vor fi mult mai uşor de stabilit. Ei au considerat că data ideală pentru introducerea noului calendar ar fi 1 ianuarie 2012, deoarece cade într-o duminică, iar acest start ar ajuta la rezolvarea tuturor problemelor legate de diverse sărbători religioase, spre exemplu. Dacă procesul ar începe acum, susţine Henry, finalizarea lui (care înseamnă inclusiv adaptarea calculatoarelor la noul calendar) ar fi în 1 ianuarie 2017, când şi după calendarul gregorian anul începe tot într-o zi de duminică.

 

Sursa şi foto: Live Science

 

 


2 comentarii

  1. Citez:

    “Astfel, în viziunea lor, Crăciunul, spre exemplu, ar pica întotdeauna într-o zi de duminică. „Nu este un calendar atât de corect precum cel gregorian, dar categoric este mult mai convenabil”,”

    Cum sa fie convenabil ca sarbatoarea Craciunului sa pice mereu duminica?

    Convenabil este sa pice luni-joi, nu?

    😀

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger