Muzica rap poate alimenta un senzor medical implantat în corp

0

Basul din muzica rap poate alimenta un nou tip de senzor medical în miniatură care se implantează în corp. Undele acustice ale muzicii rap s-au dovedit a putea să reîncarce presiunea senzorului. Astfel de dispozitive pot ajuta oameni cu anevrism sau incontinență din cauza paraliziei.

Muzica între frecvențe de 200 și 500 de herți determină vibrarea unei componente a senzorului, generând electricitate, spune Babak Ziaie, profesor la Universitatea Purdue. “Muzica atinge anumite frecvențe doar în anumite momente, de exemplu când avem un bas puternic”, spune profesorul care explică faptul că energia acustică poate trece prin țesutul corpului, cauzând vibrația.

Întrucât frecvența muzicală se schimbă mereu, senzorul are o activitate alternativă de înmagazinare a energiei și de transmitere de date.  “Este nevoie să faci asta doar câteva minute pe oră fie pentru a monitoriza presiunea arterială fie presiunea urinei în vezica biliară, nu durează mult să faci măsurătoarea”, explică profesorul.

Cercetătorii au exprimentat patru tipuri de muzică: rap, blues, jazz și rock, dar rapul s-a dovedit cel mai eficient întrucât conține multe sunete de joasă frecvență, precum basul.

Foto: Flickr / LOWBLiz

Sursa: Science Daily


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger