Muzica ne ajută să alergăm mai mult

0

Câteodată ai nevoie de un mic impuls pentru a termina o tură de alergat, iar soluția poate fi chiar muzica de pe iPod, spune dr Coastas Karageorghis, autor al Inside Sport Psychology, expert in efectele psihofizice ale muzicii în cadrul Universității Brunel, din Londra.

 

Muzica are calități motivaționale care te pot face să muncești mai mult sau mai repede, chiar dacă te simți epuizat. “Muzica are proprietatea de a scoate la suprafață aspecte pozitive ale stării psihice precum entuziasmul și să reducă aspecte negative precum oboseala”, spune Karageorghis, care a realizat playlist-uri personalizate pentru mai mulți atleți americani care concurează la Jocurile Olimpice de la Londra.

Sfatul expertului este să facem un playlist cu ritmuri energice dacă vrem să ne antrenăm. Într-un studiu din 2009, Karageorghis a arătat că sincronizarea antrenamentului cu muzica poate crește anduranța sportivului. În cadrul studiului au participat 30 de alergători pe bandă, o parte dintre aceștia au ascultat melodii rock energizante, iar alții au alergat în liniște. Cei care au alergat pe muzică și-au îmbunătățit rezistența cu 15%.

De asemenea, muzica antrenantă te ajută să percepi efortul ca fiind mai ușor. Cele mai bune melodii pentru antrenament sunt cele cunoscute, mai spune expertul. Tot pentru un antrenament reușit playlist-ul trebuie schimbat la câteva săptămâni pentru că melodiile își pierd din încărcătură dacă le ascultăm prea des.

Dacă nu e clar cum trebuie să arate playlist-ul pentru o tură de alergat, iată sugestia expertului:

“Eye Of The Tiger”, Surivior
“Don’t Stop Me Now”, Queen
“Beat It”, Michael Jackson
“I Like To Move It” , Reel 2 Real feat. The Mad Stuntman
“Push It” , Salt-N-Pepa

Sursa: Time

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger