Muzeul unde este interzisă fotografierea, dar este permisă desenarea

0

Un muzeu olandez le interzice vizitatorilor accesul cu aparate de fotografiat în incintă, dar îi încurajează să facă desene după operele de artă expuse. Este vorba de muzeul Rijksmuseum din Amsterdam, care speră ca, în acest fel, oamenii să aibă o altă experienţă artistică şi să aprecieze diferit colecţiile prezentate.

Iniţiativa muzeului se numeşte #Startdrawing şi presupune “interdicţia” asupra tehnologiei (deşi telefoanele mobile nu au intrat în categoria dispozitivelor cu care nu se poate intra în muzeu) şi încurajarea vizitatorilro să îşi aducă blocurile de desen, caietele de schiţe cu ei, pentru a realiza desene după picturile sau sculpturile pe care le privesc. “În zilele noastre, într-o lume plină de telefoane mobile şi dispozitive media, a vizita un muzeu înseamnă, de cele mai multe ori, o experienţă pasivă şi superficială”, notează site-ul muzeului.

“Vizitatorii sunt distraşi şi nu percep adevărata valoare, adevărata frumuseţe şi magie a artei. De aceea muzeul nostru vrea să îi ajute să descopere frumuseţea artei şi a istoriei prin desen. Aşa că, să desenăm!”, este îndemnul de pe site-ul amintit. Prin desenarea picturilor sau sculpturilor aflate în faţa ochilor lor, vizitatorii pot observa detalii pe care nu le-ar vedea făcând o simplă fotografie rapidă. Totodată, metoda implică şi o meditaţie asupra operei de artă. Experimentul este deschis pentru oricine, indiferent de talentul la desenat şi se petrece în fiecare sâmbătă la muzeul Rijksmuseum; vizitatorii primesc la intrare caiete de schiţe şi creioane pentru a intra în spiritul iniţiativei propuse de către această instituţie.

Sursa şi foto: My Modern Met


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger