Muzeul toaletelor din Coreea de Sud a atras 40.000 de vizitatori în 5 luni

0

Primul parc tematic dedicat toaletelor din lume s-a deschis în vara acestui an, cu succes, în oraşul Suwon din Coreea de Sud (situat la aproximativ o oră distanţă de capitala Seul şi cunoscut drept căminul electronicelor Samsung). Parcul este construit în jurul unui muzeu în formă de toaletă care a fost căminul lui Sim Jae-duck, fondatorul şi primul preşedinte al World Toilet Association.

 

 

Legenda spune că Sim, care fusese primar în oraşul Suwon, a făcut avere din afaceri cu metal şi produse din metal şi a fost poreclit „Domnul Toaletă”: se născuse în afara casei, chiar în spaţiul dedicat acestor nevoi fiziologice. „Viaţa lui a început, la propriu, într-o toaletă şi s-a sfârşit într-o casă în forma unei toatele”, a spus Lee Yeun-sook, manager de planificare în cadrul Fundaţiei Mr Toilet Sim Jae-duck. Sim a murit în 2009, la vârsta de 70 de ani, pe când era deja faimos în toată Coreea de Sud.

 

 

 

Organizaţia pe care a înfiinţat-o şi care îi poartă numele are misiunea de a răspândi în lume beneficiile toaletelor igienice, la fel ca şi World Toilet Organization, care are sediul în Singapore. Parcul construit în jurul fostei sale case contribuie la acest scop. Aici pot fi văzute diverse toalete tradiţionale din diferite colţuri ale lumii, precum şi sculpturi pe tematică – precum „Fountain” a lui Marcel Duchamp. Dincolo de spectacolul vizual, oraşul Suwon a devenit o adevărată „mecca” a culturii toaletelor şi a fondat şi sprijină un program de construit toalete în ţările în curs de dezvoltare.

 

 

 

 

În Coreea de Sud, remarcă Reuters, condiţiile toaletelor s-au îmbunătăţit rapid, de la o generaţie la alta, pe măsură ce au evoluat standardele de trai. „Pentru generaţia noastră, toaleta era locul murdar şi urât mirositor unde nu voiai niciodată să mergi. Acum e complet diferit”, a declarat Kim Gye-soon, 52 de ani, turist sosit în parcul tematic. „A merge la toaletă este vital, la fel ca şi a mânca. Naţiunile şi guvernele ar trebui să asigure tuturor cetăţenilor accesul egal la toalete igienice, curate, elegante, pentru ca oamenii să se simtă fericiţi în acel loc şi moment”, consideră Lee Yeun-sook.

 

 

 

Sursa şi foto: Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger