Muzeul Țăranului Român condamnă manifestarea homofobă de la proiecția de miercuri

6

Potrivit unui comunicat de presă semnat de Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Țăranului Român, incidentul de acum două zile contrazice principiile după care funcționează această instituție. Totodată, Nițulescu cere scuze publicului care a fost împiedicat să vizioneze filmul The Kids Are All Right.

 

mtrpoza

”Am aflat cu surprindere și amărăciune că, în seara zilei de 20 februarie 2013, un grup de persoane a împiedicat, printr-un comportament inadecvat, desfășurarea proiecției cinematografice, în Studioul Horia Bernea. Din păcate, forțele de ordine, solicitate imediat să intervină, au avut o atitudine pasivă, nereușind să asigure condițiile necesare desfășurării evenimentului.

Ne exprimăm pe această cale dezacordul față de o manifestare de acest tip, cu atât mai mult cu cât persoanele care au împiedicat proiecția au făcut acest lucru pentru a-și dovedi convingerile homofobe.

Muzeul Național al Țăranului Român este o instituție publică de cultură care aparține tuturor cetățenilor României și suntem extrem de dezamăgiți de faptul că, pentru prima oară în existența instituției noastre, o manifestare ce dovedește atitudini discriminatorii și nedemocratice, a putut avea loc. Considerăm că acesta este un semnal grav pentru societatea românească, în general.

Prezentând scuzele noastre publicului care a fost împiedicat să participe la proiecția cinematografică amintită, ne exprimăm speranța că nu vor mai exista situații de acest fel,” arată comunicatul de presă.

Afișe homofobe în centrul Bucureștiului

Cele două panouri publicitare care instigau la ură și discriminare pe criteriul orientării sexuale au fost date jos la dispoziția primarului sectorului 2, după ce au stârnit indignare mai ales pe rețelele de socializare. În noaptea scandalului de la Noul Cinematogral al Regizorului Român când un grup de extremiști au blocat proiecția unui film din cadrul Lunii Istoriei LGBT, câțiva tineri au ieșit cu o găleată de lavabilă și cu un mop și au încercat să acopere mesajele.

afis

Povestea celor patru – Ioana, Lavinia, Maria și Răzvan – pe scurt: “Oameni care se învârteau în jurul afișului la 2 noaptea despre care nu știam dacă sunt cu noi sau cu ei, patrula de poliție își făcea rondul la fiecare 20 de minute, multe țigări fumate în mașină plănuind atacul asupra afișului, vopsea turnată în mănuși chirurgicale, râsete, senzație de vomă, mănuși chirurgicale pline cu vopsea care au ricoșat din afiș, mai multe râsete, deznădejde, aproape renunțare, gândul că am ieșit din casă e suficient, realizarea faptului că trebuie să facem mai mult, planuri de cumpărat pistol cu apă la 2 jumătate noaptea în luna februarie, râsete, întoarcerea acasă și căutarea lavabilei, amestecarea lavabilei albe cu colorant alimentar roșu pentru a putea demara în forță – operatiunea ‘pițipoancele rozvag’, râsete și mai multe și panică pentru stropii de vopsea căzuți pe parchet, mopul înfipt în bățul lung de 3 metri moștenire de la bunica Ioanei (bățul cu care se adunau pânzele de păianjen), planul făcut în mașină, senzație de vomă acută, entuziasm profund, euforie, mop îmbibat în vopsea roz, ‘LESB’ acoperit cu vopsea, mașina poliției trece pe lângă noi, ‘continuați, se duc mai departe, acum trebuie’, mașina de poliție se întoarce în capătul bulevardului, ‘lăsați mopul, vin spre noi’, mopul e aruncat într-o grădină, toată lumea intră în mașină, pornim motorul, liniște, senzație de vomă, lanternă în ochi, buletine, interogatorii,  ‘niște domnișoare ca voi?!’, secția de poliție, ‘nu ați mai fost la poliție până acum’, intimidare stil filme americane adaptată la plutonierul bucureștean, polițist bun vs polițist rău, polițist tânăr vs. polițist bătrân, polițistă vs. polițist, luptă pentru aparatul foto, amprentare, fotografii, măsurare tatuaje, mai mult de 4 ore, baie fără bec, săpun de casă la baie, râsete, 4 amenzi, țigări fumate cu polițiștii pe holuri, somn, foame, sete, răsărit.”

Primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, a dispus desfiinţarea imediată a afişajelor discriminatorii plasate pe teritoriul Sectorului 2, ca și amendarea contravenţională conform prevederilor legale cu suma de 5.000 lei fiecare a celor două societăţi comerciale care deţin cele două panouri publicitare.

Potrivit unui răspuns la Primăriei Municipiului București, “responsabilitatea pentru respectarea prevederilor legale în materie revine deţinătorilor structurilor publicitare. De asemenea, privind conţinutul mesajului publicitar, autorul se supune deciziilor Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării care este autoritate de stat autonomă şi care se află sub control parlamentar, garantând respectarea si aplicarea principiului nediscriminării, în conformitate cu legislaţia internă în vigoare și cu documentele internaţionale la care România este parte”.

Afișele homofobe au avut ca scop mobilizarea protestatarilor care au blocat proiecția de film, explică Florin Buhuceanu, membru al asociației ACCEPT. “În mod evident prezența atât de bine organizată la o manifestare publică este atent pregătită, au existat alerte și chemări la mobilizare pentru apărarea caracterului sacru al MTR-ului. Nu ține de noi să facem muncă de detectivi, putem pune la dispoziția autorităților probe – video, bannere care duc la coordonarea acestor evenimente. Sunt câteva organizații, autorităților le va fi extrem de simplu să îi identifice, e suficient un search pe Google”, a declarat acesta.


6 comentarii

  1. Prin proiecția unui astfel de film se încălca statutul Muzeului Național al Țăranului Român, care la Art. 5 specifică: „Muzeul este organizat astfel încât să armonizeze activităţile unei instituţii muzeale cu acelea ale unui centru de cercetare etnologică”, iar la Art. 6, obiectul de activitate cuprinde: „cercetarea, prin metodele etnologiei, a culturii ţărăneşti trecute şi recente, protejarea patrimoniului muzeal; expunerea şi prezentarea, în expoziţia permanentă şi în expoziţii temporare, a patrimoniului pe care îl deţine” și alte activități ce țin de patrimoniul cultural național românesc.

    Altă neregulă constatată este aceea că la film intrarea era liberă, deși rating-ul filmului este de +16 ani (în alte țări, acest film poate fi văzut doar de cei care au împlinit 18 ani) – este clasat la categoria „R for strong sexual content”

  2. Amuzant este marketingul ca s-a riscat acest scandal cu traditionalistii periclitând apropiatul Târg al Martisorului, organizat de Muzeul Taranului Român intre 27 februarie si 3 martie 2013, daune de imagine aducând pâna si contrademonstratia cu pancarta Muzeul Fascistului Român.

  3. Directorul muzeului este un ipocrit. Stia ca va fi o miscare de protest de ceva vreme. Protestatarii in cauza au postat pe pagina de FB a muzeului o petitie, petitie care, spuneau ei a fost depusa si la muzeu. Stia ce se va intampla si a lasat lucrurile sa curga, reusind sa pateze imaginea muzeului! Halal director!

  4. Atitidinea reprezentantilor politiei in aceasta poveste este rusionasa. Nu e normal ca niste oameni ai legii sa pazeasca niste postere care sunt EVIDENT ILEGALE. Politia trebuie sanctionata dur. Politia nu are nicio scuza ca nu respecta legea. Vreau sa vad ce pozitie oficiala au reprezentantii ei.

  5. Pingback: Poziția Rețelei Naționale a Muzeelor față de incidentul de la Muzeul Țăranului Român | TOTB.ro - Think Outside the Box

  6. Din cauza blamării și prejudecăților asupra persoanelor homosexuale, un număr foarte mare de persoane care au această înclinație nu declară public acest lucru. Poate fi oricine de lângă tine, de la prieteni la rude. Cum te-ai simți să știi că ai jignit prin glumele și prejudecățile tale oamenii la care ții?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger