Muzeul Luvru deschide o aripă dedicată artei islamice

0

Muzeul Luvru din Paris inaugurează o aripă nouă, dedicată artei lumii islamice. Scopul acestui eveniment este de a oferi o altă cale de dialog în mijlocul tensiunilor dintre lumea musulmană şi societatea occidentală; costurile deschiderii aripii respective s-au ridicat la 100 de milioane de euro, iar pregătirile au durat zece ani.

 

 

Aripa este cea mai nouă şi mai inovatoare, ca arhitectură, extindere a muzeului francez, de la celebra piramidă de sticlă construită aici în 1989 (despre care multe voci au spus că va distruge frumuseţea clasică a clădirii muzeului, dar care, acum, este una dintre principalele atracţii turistice din Paris). Galeria are un acoperiş de sticlă şi metal, care se aseamănă unui covor zburător, atât de popular mitologiei islamice; acesta acoperă cea mai mare şi mai semnificativă colecţie de artă islamică din întreaga Europă.

Fondarea galeriei a fost facilitată de către guvernul francez, care îşi reafirmă, astfel, intenţia de a relaţiona cu lumea arabă şi Orientul Mijlociu în toate privinţele, de la cultură la politică, scrie BBC. Unicul donator care a sprijinit proiectul este prinţul Waleed Bin Talal din Arabia Saudită (care a oferit 17 milioane de euro pentru ca galeria să devină realitate). „De la evenimentele din 11 septembrie 2001, a devenit o datorie pentru musulmani să explice restului lumii ce este islamul cu adevărat şi că este vorba de o religie paşnică”, a declarat acesta.

Deşi întâmpinată cu entuziasm, deschiderea acestei noi aripi dedicate artei islamice vine într-un moment tensionat dintre cele două lumi, diferite ca şi credinţă şi evoluţie culturală. Cel puţin 80 de persoane au fost arestate săptămâna trecută în Paris, la o demonstraţie musulmană din faţa ambasadei SUA, unde protestau împotriva filmului „Innocence of Muslims”, care a stârnit un val de violenţe în lumea arabă. Săptămâna trecută, revista franceză de satiră Charlie Hebdo a publicat caricaturi ale profetului Mohamed, turnând gaz pe foc pentru francezii musulmani şi nu numai.

În pofida acestui context, preşedintele Franţei, Francois Hollande, s-a aflat la evenimentul de pre-inaugurare a galeriei, declarând: „Onoarea civilizaţiei islamice este mai veche, mai vibrantă şi mai tolerantă decât unii dintre cei care pretind, astăzi, că vorbesc în numele ei. Este exact opusul obscurităţii care anihilează orice principii şi distruge valorile islamului prin diseminare de violenţă şi ură”. Cui se adresează, însă, galeria? „Dacă întrebăm oamenii de pe stradă, cred că puţini vor şti că ea există. Există şi un centru de cultură islamică aici, în zonă, fondat de guvern, dar nimeni nu vine aici, pentru că nu are nicio legătură cu ei”, consideră scriitorul Marwan Mohammad, purtător de cuvânt al organizaţiei Collective Against Islamophobia. Acesta a criticat poziţia preşedintelui francez, susţinând că el vede islamul doar ca element cultural şi istoric, nu ca „o cultură reală, vie, până la nucleul său”.

Sophie Makariou, director al galeriei şi al noului departament de artă islamică, explică diversitatea care se regăseşte în galerie: „Această lume complexă a fost construită de mulţi oameni, din timpuri diferite şi de limbi diferite, dar toate din familia celor arabice”. Muzeul expune 2.500 de lucrări, printre care se numără mozaicuri din moschei din Damasc, o cutie delicată sculptată în fildeş datând din anul 928 şi multe alte obiecte originale şi interesante. Ideea galeriei îi aparţine, la origine, fostului preşedinte francez Jacques Chirac, care spune că îşi doreşte să scoată în evidenţă contribuţia civilizaţiei musulmane la cultura occidentală.

 

Sursa: BBC

Foto: BBC World

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger