Muzeul frumoaselor adormite (video)

0

Muzeul Naţional de Artă din Ucraina propune publicului o expoziţie interesantă de… frumoase adormite şi invită bărbaţii să le trezească cu un sărut, exact ca în povestea care a inspirat evenimentul. Mai mult decât atât, odată magia realizată, protagoniştii acestei transpuneri de basm sunt legaţi contractual să se căsătorească.

 

 

Un grup de femei voluntare a fost recrutat pentru a participa la expoziţie în calitate de „frumoase adormite”, în galeria centrală a National Art Museum of Ukraine, iar bărbaţii care trec pragul instituţiei sunt invitaţi să încerce să le trezească cu un sărut. Frumoasele nu se află sub vreo vrajă şi nici nu au mâncat din vreun măr otrăvit, doar au consimţit să facă parte din experimentul artistic intitulat (cum altfel?) Sleeping Beauty. Ideea expoziţiei i-a venit artistului ucraineano-canadian Taras Polataiko, care s-a inspirat din povestea binecunoscută a lui Charles Perrault, în care o tânără fecioară este adormită pentru 100 de ani de un blestem şi se poate trezi numai prin sărutul dragostei adevărate. Voluntarele participante la expoziţie „dorm” în muzeu cu rândul, câte două ore fiecare, în fiecare zi, pe perioada evenimentului (22 august – 9 septembrie). Sunt îmbrăcate în alb şi întinse pe un pat înălţat, unde aşteaptă curajoşii care vor să le sărute.

 

 

Pentru bărbaţi, lucrurile nu stau, totuşi, atât de simplu ca în poveste. Pentru a lua parte la eveniment, potenţialii „prinţi” trebuie să semneze un contract care spune astfel: „Dacă sărut o frumoasă adormită şi ea deschide ochii, sunt de acord să o iau de soţie”. Şi fetele au semnat un contract asemănător, care spune: „Dacă deschid ochii când sunt sărutată, sunt de acord să mă căsătoresc cu cel care mă sărută”. Aşa că eroii acestei transpuneri moderne a poveştii „Frumoasei adormite” sunt obligaţi prin contract la „a trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi”. Criticii de artă susţin că această interpretare a poveştii oferă femeii un cuvânt de spus în privinţa „salvării” sale, deşi conceptul ei în continuare se bazează pe ideea că numai un bărbat va putea trezi (şi, deci, salva) o frumoasă adormită. „Tensiunea constă în seducţia întâmplării şi teama momentului final, suprem. Privitorul se va gândi de două ori înainte să sărute o frumoasă adormită, iar ea va decide dacă există un final sau nu. Totul se termină când ea deschide ochii”, scrie comunicatul de presă oficial al muzeului.

 

 

Sursa şi foto: Huffington Post


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger